Kétmillióra is büntethetik a füvön parkolást

Gördeszkáznak a kamaszok a téren? Gyepre parkolt a szomszéd? Szökőkútban mossa sáros kezét a gyerek? Önkormányzattól függően akár több százezer forintra is büntetheti a rendőr.

Tegnapi cicás cikkünk után a 444.hu csütörtökön a fővárosi önkormányzatok saját hatáskörben kiadott házirendjeiből szemezget. Íme néhány példa.    

Ferencvárosban aki a közterületet rendeltetésétől eltérően használja, az kétszázezer forintra büntethető, de ha cég vagy szervezet követi el az eltérő használatot az akár két millióval is megvágható. Tehát akár a kocsi árát is befizetheti, akinek csak a füvön sikerül parkolnia, hiszen ebben az esetben már a fenti büntetési tételek szabhatóak ki. 

Keményen fellépnek az ellen, akik házszámot vagy bármilyen táblát eltakar vagy bepiszkol. Az illető kétszázezer forintra büntethető, akárcsak az, aki közterületen galambot vagy kóbor állatot etet, akárcsak Újpesten. Az ötödik kerületben is vannak szigorú szabályok, tilos például a gördeszkázás és valamennyi labdajáték (kivéve a kijelölt pályákon).

Annak ellenére, hogy 2013-ban az alkotmánybíróság már alkotmányellenesnek minősítette a 2011-es önkormányzati törvénynek azt a paragrafusát, amely megadta a felhatalmazást a képviselő-testületeknek a közösségellenes magatartásokról szóló rendeletek megalkotására, az önkormányzati képviselők önkényesen hozhatnak szabályt és szankcionálhatnak elképesztő összegekkel a társadalomra nem veszélyes cselekedeteket. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.