galéria megtekintése

Megetetett egy beteg cicát, félmilliós bírsággal fenyegették meg a rendőrök

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 29. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Egy Újpesten élő idős nő komoly bajba kerülhet, miután enni adott egy elcsigázott macskának. A helyi rendelet ugyanis tiltja, hogy közterületen állatot etessenek. Miután valaki meglátta, mit tett, feljelentette. A rendőrök pedig közölték Erdész nénivel, hogy 50 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírságot kaphat, ha továbbra is eteti az állatokat.

Erdész Józsefné harminc éve él Újpesten hetedik emeleti panellakásában, a törvénnyel eddig összeütközése nem volt. Most azért csapott le rá az igazságszolgáltatás, mert megszegte a IV. kerület május végén született rendeletét, amely tiltja, hogy valaki közterületen állatot etessen.

– A rendőrök tudták, hogy hol lakom – mondta az asszony, ebből arra következtetett, hogy valaki a házból jelentette föl, és mellékelte pontos elérhetőségét is. – Azt se tudtam, hogy fiú vagyok-e vagy lány, úgy megijedtem. Felvették az adataimat, és közölték velem, azért jelentettek fel, mert állatokat etetek és itatok. Kérdezték, milyen időközönként követek el ilyen súlyos cselekményt. Nem árultam el, hogy naponta. Azt mondtam, olykor-olykor előfordul ilyen.

A kihallgatás végén közölték velem, hogy 50 ezertől 500 ezer forintig terjedhet a bírság, most elnézik nekem a dolgot, de ígérjem meg, hogy nem adok enni az állatoknak.

 

Jó, jó, mondtam, de vizet se szabad? Visszakérdeztek: ki mondta, hogy vizet nem lehet nekik adni?

Erdész Józsefné pontos beszámolója szerint egy elcsigázott cicát talált a ház előtt, fölrohant a lakásába, és egy kis tányéron tejet vitt volna neki, hogy magához édesgesse, és gondoskodjon a gyógyításáról. Ezt láthatta meg a ház előtti részt gondosan monitorozó feljelentő, aki aztán értesítette a hatóságot.

Erdész Józsefné az egyik macskájával
Erdész Józsefné az egyik macskájával
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Több állat is kószál itt a környékünkben az utcán – mesélte a 2002 óta özvegyen élő asszony –, hat-nyolc cica szokott megjelenni, de például van egy sünink is. A szomszédok említették, hogy megjelent a rendelet a helyi újságban, benne volt, hogy az állatokat csak a fákra kihelyezett itatókban lehet vízzel ellátni. Tudtam róla, hogy van ilyen, de nem gondoltam, hogy fékezni kellene magam, ha például a harminchét fokos melegben vizet akarnék adni az állatoknak.

Erdész néni belekóstolt az állatvédelembe is, mert a rekkenő hőségben – a szabálysértés elkövetése előtti napokban – kitett egy házilag készített hirdetményt az utcára az alábbi szöveggel: „Kérjük, ne vegyék el a vizet tőlünk! Köszönjük megértő szeretetüket.”

A tacepaót a szomjazó sünik, madarak és cicák nevében írta alá, de a köszönetnyilvánítást másnapra valaki letépte a falról. – Azt hittem, hogy ez a Wintermantel Zsolt (Újpest fideszes polgármestere – a szerk.) remek ember, a választásokon ott virított a Rex Kutyaotthon Alapítványnál, nem tudom, mi vihette rá, hogy ilyen rendeletet aláírjon.

Az idős asszony persze beszámolt arról is, hogy nem mindenki olyan nagy állatbarát a környékben, mint ő. Vannak, akik olykor megígérik, hogy ebükkel szétszedetik a „rohadék macskákat”, a legszebb történet mégis az, amikor a hírhedten macskagyűlölő figura egy szomszédos lépcsőházból cicákat próbált „toborozni”, merthogy elszaporodtak a pincéjében az egerek. – Szerencsére mindenki kapcsolt, és nemet mondott neki, a pofátlanságnak is van határa – mondta a hölgy, és belefogott a helyi közösség másik jellemző történetébe. Ott felejtette a kulcscsomóját a liftben, s amikor napokkal később minden zárhoz új kulcsokat csináltatott, üzent neki a jóakaratú lakó lentről: megtalálta a kulcsokat, lehet jönni érte.

– Szóltak már rám azért, hogy ne császkáljak az ablak alatt, ne locsolgassam fölöslegesen az árvácskát. De ez nem zavar annyira, mint mikor azzal fenyegetnek, pórul járok, ha a telefonfülkébe étket vagy vizet merek tenni az állatoknak. Nehéz elfogadni, hogy ennyire kötelező lenne sorsukra hagyni őket.

Az újpesti képviselő-testület május 29-én elfogadott rendelete (A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről) így fogalmaz:

„Aki közterületen állatot etet, közterületnek nem minősülő ingatlanon vadon élő vagy kóbor állatot etet, a felügyelete alatt álló állat közterületen való tartózkodására vonatkozó jogszabályi előírásokat megszegi, kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”

Ami egyben azt is jelenti, hogy a rendőrök pontatlanul idéztek a hölgynek, amikor félmillióval riogatták. Bizonyára az vezette őket, hogy Újpesten most már állatügyben rend legyen.

Ön egyetért az állatetetés tiltásával?
 
Igen
 
Nem
Szavazok
 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.