Farkas Flórián: nincs rendőrség

Nincs rendőrség - mondta a fideszes Farkas Flórián a tatárszentgyörgyi gyilkosság kapcsán kedden az Országgyűlésben; Korózs Lajos államtitkár viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz volt az, amely állásfoglalást fogadott el a cigánybűnözésrőlés a Lungo Drom állt ki Bayer Zsolt mellett.

Farkas Flórián napirend előtt azt mondta, ha továbbra is olyan létbizonytalanságban él a cigányság, mint amilyenben most,  akkor ez társadalmi robbanáshoz vezethet. A kormánypárti képviselőkhöz szólva azt kérdezte, hol a  rendőrség? Hol a közbiztonság?

"Mi történik itt Magyarországon? Önök nem veszik észre, hogy embereket gyilkolnak meg?" - sorolta kérdéseit az ellenzéki politikus, aki szerint nem egyszerű konfliktusokból eredő leszámolásokról van szó.

Farkas Flórián Nagycsécset, Kiskunlacházát, Veszprémet, Tatárszentgyörgyöt felsorolva azt tudakolta: hol vannak a gyilkosok? Majd hozzátette: "nincs rendőrség".

Szerinte a kormány minden programja kudarcot vallott, és a kabinet nem teheti azt, hogy megszorító csomagjával a cigányságot sújtja a legjobban. "Ha bármi bekövetkezik, a felelősség önöket  terheli, személyesen a kormányfőt, Gyurcsány Ferencet" - hangoztatta.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára közölte: a Fidesz két héttel ezelőtt állásfoglalást fogadott el a  cigánybűnözéssel kapcsolatban, és a Lungo Drom - amelynek Farkas  Flórián az elnöke - kiállt Bayer Zsolt publicista mellett.

Bayer Zsolt a Magyar Hírlap című napilapban a kézilabdásokat ért  február eleji veszprémi támadás után a romákat sértő kijelentéseket  tett.
Az ellenzéki képviselő kérdéseire Korózs Lajos kérdéssel válaszolt: hol a rendőrség? Kik a gyilkosok? Kik támogatják őket? Kitől kapják a szellemi muníciót? Kik finanszírozzák őket? Kik azok, akik politikai állásfoglalásokat tesznek?

Ebben a házban ülnek, és nem a baloldalon - válaszolt saját  kérdéseire Korózs Lajos.

Az államtitkár nem tartotta kudarcosnak a kormányzat kisebbségi  politikáját, utalt arra, hogy soha annyi roma gyerek nem tanul gimnáziumban, egyetemen, mint most. Hozzátette: sok sebből vérzik,  de nem tartja kudarcosnak a romatelep-felszámolási programot sem.
Gulyás József (SZDSZ) szerint, ami Tatárszentgyörgyön történt,  nem közbiztonsági gyökerű. Hozzátette: az országnak vállalni kell a  romák integrálódásának terheit, az eddig járt úton csak a katasztrófa felé lehet tovább menetelni.

Herényi Károly (MDF) szerint a pártokban "egy-egy díszcigánnyal" semmire sem fognak menni. Szerinte azonnali ötpárti egyeztetést  kellett volna kezdeményeznie a kormánynak, mivel megkerülhetetlen az összefogás.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a rendőrség óriási mulasztásban van, de kifogásolta Farkas Flórián nyilatkozatát is, aki véleménye szerint a felelősséget próbálta áthárítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.