Ezres tömeg esküdött a köztársaságra a Kossuth téren

A köztársaságra, a demokráciára és a jogállamiságra esküdtek és mozgalmat alapítottak az MTV-nél három hete éhségsztrájkolók és szimpatizánsaik a Kossuth téren a tisztességes közmédia érdekében szervezett tüntetésen.

"Magyar Köztársaság 1989-2011" - ezzel a gyászlobogóval temették a harmadik köztársaságot a tisztességes közmédia érdekében, a demokrácia védelmében tartott szombat esti tüntetésen a Kossuth téren. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka tévés szakszervezeti vezetők többek között Tamás Gáspár Miklós filozófussal, Iványi Gábor metodista lelkésszel és a rapper Dopemannal közösen léptek fel; bejelentésük szerint részt vesznek a január 2-i ellenzéki tüntetésen is az Operaháznál, 3-án pedig a Turul szobornál demonstrálnak.

- Nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk a közintézményeket és a közmédiumokat - mondta az ezres nagyságrendű (a Kossuth szobortól az országzászlóig álló) tömeg előtt Nagy Navarro Balázs, indoklása szerint ezért alapították meg a Tiszta Kezek Mozgalmát. "Miért választjuk a megalkuvást? Ne tűrjük, ne tűrjétek, ne hagyjuk!" Érvelése szerint megszűnt az igazi közszolgálati média: a mostani közmédia a regnáló hatalom szócsövévé silányult, amire csak egy alternatív közmédia rendszer lehet a válasz.

Tamás Gáspár Miklós filozófus  beszédében szintén megállapította köztársaságunk halálának beálltát, egyúttal a negyedik köztársaság megteremtését jelölte ki célként. A negyedik köztársaságban szerinte a jobboldali médiumokat nem fogják elhallgattatni, ahogy a Fidesz és a KDNP "utódpártjait" sem, sőt - némi türelmi idő után - a negyedik respublikában egyszer még a Fidesz is hatalomra kerülhet. Ami Orbán Viktort illeti, ő a TGM által felrajzolt utópiában egy "sikeres és elégedett székesfehérvári ügyvéd, valamint a labdarúgószövetség főtitkára lesz". 

- Köszönetet lehet mondani Orbán Viktornak meg a kormányának, mert velük csúcsosodott ki az a folyamat, melynek köszönhetően kialakult egy kritikus tömeg a gazdasági és politikai elittel szemben - mondta a tüntetésen Dopeman.

 

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a 'Tiszta kezek'  demonstráción  a Kossuth téren
Nagy NAvarro Balázs és Szávuly Aranka a "Tiszta kezek" demonstráción a Kossuth téren. 2011.12.31. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.