Orbáni vészforgatókönyv a hanyatlásra?

Az első magyar EU-biztos szerint már az uniós csatlakozásunkkor sem volt átfogó programunk.
Balázs Péter, az Európai Bizottság első magyar tagja szerint Magyarország abban érdekelt, hogy az unióban a fellendülés évei következzenek be - erről a Közép-Európai Egyetem tanára beszélt a nyíregyházi közgazdász-vándorgyűlésen.

A Bajnai-kormány egykori külügyminisztere, aki 2004-ben lett delegált uniós biztos, előadásában kifejtette: az uniós szervezeti reform minden bizonnyal társadalmi, gazdasági sikereket hoz majd, ami persze áldozatokkal jár. Hozzátette, hogy amennyiben az áldozathozatalra a tagországok nem lesznek hajlandók, akkor a jelenlegi szint maradhat, vagy rosszabb esetben hanyatlás következik be, ami egyetlen érintett országnak sem jó. Balázs Péter hozzáfűzte, hogy ő úgy látja, mintha a jelenlegi magyar kormány a harmadik eshetőségre próbálna válaszokat fogalmazni.

Zátonyra futottunk

Kitért arra, hogy egy integrációs stratégia, egy átfogó társadalmi-gazdasági politikai program szerinte már a csatlakozáskor is hiányzott Magyarországon. "A Medgyessy-kormány ugyan hozott fontos, de messze nem kielégítő intézkedéseket" - fogalmazott. Szerinte "így aztán a remélt társadalmi, politikai és gazdasági felzárkózás zátonyra futott és megkérdőjeleződött az uniós modell sokakban". Az egyetemi tanár, volt külügyminiszter szerint egy valódi integrációs stratégia megalkotása még most sem késő, s az lehetne "valódi többpárti, vagy pártokon túlmutató összefogással megalkotott is".

Stabil sereghajtók

A közgazdász-vándorgyűlés csütörtöki első napján a záró előadást Török Ádám akadémikus, az MTA főtitkára tartotta, aki az ország nemzetközi innovációs versenyben betöltött pozícióiról beszélt. Hangsúlyozta: tovább szükséges erősíteni a nemzeti innovációs rendszert, a kutatás-fejlesztést az eddigiektől is jobban be kell építeni a gazdaságba, a magas hozzáadott értékek fokozásához. Úgy vélte, hogy mind az állami, mind a vállalati finanszírozás növelésére van szükség, a hatékonyság javításával együtt, hiszen - állította - a jelenlegi fejlettségi szinthez képest kevesebb fordítódik kutatásra és fejlesztésre a legtöbb ágazatban. A versenyképességről azt mondta, hogy a magyar gazdaság Európában megtartotta pozícióját, a fejlettek és fejlettebbek utáni harmadik csoportba tartozik továbbra is. A kutatás-fejlesztési rangsorban pedig a világon a negyven legjobb egyike.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.