És tényleg: Derce megkapta az újpesti életműdíjat

Életműdíjat kap Derce Tamás, a főváros IV. kerületének korábbi polgármestere az újpesti képviselő-testület keddi döntése értelmében. A Semsey Aladár egykori városvezető nevét viselő elismerést Derce Tamás az elmúlt két évtizedben kifejtett tevékenységéért veheti majd át, várhatóan áprilisban, Újpest létrejöttének 171. évfordulóján.

Az életműdíj odaítélését az önkormányzati testület 12 jelen lévő fideszes tagja támogatta, egy KDNP-s képviselő ellenezte, a szocialisták és az LMP egy képviselője távol maradtak a voksolástól.

Derce Tamás a döntést követően bejelentette: alapítványt hoz létre a szegény gyerekek támogatására, és a díjjal járó havi járadékot (mintegy 350 ezer forintot) ide fizeti be. Közölte, azt szeretné, ha mások is támogatnák a létrehozandó újpesti alapítványt.

Arról is beszélt, hogy nem akart díszpolgári címet kapni, mint mondta, polgármesterként azt tette, ami a dolga volt, ám a Semsey Aladárról elnevezett életműdíjat örömmel fogadja majd el.

Derce Tamás a képviselő-testület ülésén
Derce Tamás korábbi újpesti polgármester a képviselőtestület ülésén az újpesti városházán. Életműdíjat kap Derce Tamás, a főváros IV. kerületének korábbi polgármestere az újpesti képviselő-testület döntése értelmében. A Semsey Aladár egykori városvezető nevét viselő elismerést Derce Tamás az elmúlt két évtizedben kifejtett tevékenységéért veheti majd át, várhatóan áprilisban, Újpest létrejöttének 171. évfordulóján. Az életműdíj odaítélését az önkormányzati testület 12 jelen lévő fideszes tagja támogatta, egy KDNP-s képviselő ellenezte, a szocialisták és az LMP egy képviselője távol maradtak a voksolástól. MTI Fotó: Kovács Tamás

Wintermantel Zsolt (Fidesz) polgármester január 6-án jelentette be, hogy Semsey Aladár újpesti életműdíj megalapítását javasolja, és az elismerésre elődjét, az Újpestet 1990-től húsz éven át vezető Derce Tamást javasolja. Közölte, Derce Tamás elismerését a kerület köztiszteletben álló személyiségei, közösségei kezdeményezték.

A kezdeményezés politikai vitát indított el a pártok között. Trippon Norbert, az MSZP frakcióvezetője, (Derce Tamás egyik korábbi alpolgármestere) ellenezte a javaslatot, mondván, "pofára szabták a díjat", és a Fidesz így hálálja meg Derce Tamásnak, hogy Wintermantel Zsoltot támogatta a választási kampányban.

A helyi LMP is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy - szerintük - a jelenlegi városvezetés közpénzből jutalmazza meg azokat, akik hatalomra kerülését elősegítették. (Az LMP képviselője a napirendi pont keddi tárgyalása előtt előtt elhagyta az üléstermet.)

Az Újpesti Naplónak adott, az önkormányzat honlapján közzétett interjújában Derce Tamás méltatlannak ítélte a vele szemben indított támadást, és úgy vélte, egyértelmű, hogy annak hátterében Trippon Norbert személyes bosszúja áll, akitől, mint alpolgármesterétől korábban hatásköröket vont meg.

Derce Tamás 1990-től öt cikluson, húsz éven át vezette polgármesterként a IV. kerületet. 1990-ben még az SZDSZ színeiben nyert, majd 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben függetlenként, illetve 2006-ban az Újpestért Egyesület színeiben választották újra.

A díjazott a rendelet szerint Semsey Aladár arcképét és Újpest címerét tartalmazó aranyozott emlékplakettet kap, továbbá élete végéig havi járadékban is részesül. Utóbbi összege a polgármester havi illetményének 65 százaléka (jelenleg mintegy 350 ezer forint).

A díj névadója, Semsey Aladár 1919-1922-ig Pest vármegye törvényhatósági biztosaként irányította Újpestet. 1922 októberében választották meg a város polgármesterének, és 1938-ig tisztségében is maradt. Semsey Aladár tevékenységének is köszönhetően kapott Újpest 1929-ben megyei jogú városi rangot.

Újpest 1840-ben vált önálló községgé, és a következő évtől már hivatalosan is "Új-Pestnek" nevezték. 1950-ben vesztette el önállóságát, amikor Budapesthez csatolták, a mintegy százezres lélekszámú kerület vezetői azonban még ma is "városként" beszélnek Újpestről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.