Enyhén túlnyerte magát a felcsúti polgármester

Magánszemély legfeljebb háromszáz hektárnyi állami földterületet vásárolhat meg, Mészáros Lőrinc mégis négyszáz hektárra licitált – értesült az RTL Híradó. A családjával együtt majdnem 1400 hektárt szereztek meg, és erre a célra csaknem  kétmilliárdot költöttek.
Mészáros Lőrinc és vállalkozásai lehetnek a kormány földértékesítési programjának a legnagyobb nyertesei – jósolta még tavaly októberben a szocialista Bangóné Borbély Ildikó egy parlamenti felszólalásában. A próféta szólt belőle: a felcsúti polgármester az árverési jegyzőkönyvek alapján Etyek és Alcsútdoboz közelében egymaga négyszáz hektárnyi földterülethez jutott az RTL Híradó értesülése szerint, miközben magánszemély legfeljebb háromszáz hektárt vásárolhatna.

Erről a polgármester a híradó kérdésére nem kívánt nyilatkozni, a Kormányzati Tájékoztatási Központ pedig csak általánosságba válaszolt. Közölték, hogy termőföldet helyben lakó, földművesként nyilvántartott természetes személy vásárolhat, és ha utóbb kiderül, hogy valaki nem felel meg a feltételeknek, annak a tulajdonjogát nem jegyzik be a megszerzett területre.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A Mészáros család egyébként összességében csaknem kétmilliárdot költött az utóbbi hetekben földvásárlásra, és nem egészen 1400 hektárnyi területet sikerült megszerezniük. A polgármester négyszáz hektárra több mint félmilliárd, a felesége majdnem háromszáz hektárra négyszázmillió, a testvére kétszáz hektárra negyedmilliárd, a két lánya pedig majdnem ötszáz hektárra 780 milliót költött.

A polgármester tavaly decemberben a NOL-nak beszélt földvásárlási szándékáról, és akkor azt mondta, hogy több mint egymilliárdot szán erre a célra. „Alcsútdoboz környékén akarunk megszerezni minden lehetséges területet" – fogalmazott.

Akkor azonban már javában folyt a licit, és amint videónkból kiderül, ellenfél nélkül, tehát a kikiáltási áron vehettek földterületet nagyvállalkozók, közöttük Mészáros Lőrinc is. A polgármester különben kérdésünkre visszautasította, hogy ő oligarcha lenne.

Egyébként nem volt szükség túl nagy fantáziára ahhoz, hogy valaki kitalálja: Orbán Viktor barátja lehet az állami földek értékesítésének egyik nagy nyertese. A Blikk korábbi összegzése szerint 640 hektárnyi olyan földterület van, amelyet Mészáros Lőrincék bérelnek, de helyi földművesként bármilyen más területre is licitálhatnak. Úgy tűnik, ezt meg is tették.

Az ügy legnagyobb vesztese egyébként minden bizonnyal a kormányfővel korábban igen szoros kapcsolatban álló Simicska Lajos lehet. Az érdekeltségébe tartozó cégcsoport jelentős méretű bérelt állami földterületen gazdálkodik, és ebből több mint 14 ezer hektárnyit elárvereznek. Simicska pedig nem licitálhat, hiszen – a gázszerelő Mészáros Lőrinccel szemben – nem helyi földműves. Ha pedig kivásárolják alóla a földeket, az új tulajdonos módosíthatja a bérleti díjakat, így Simicskát teljesen ellehetetleníthetik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.