galéria megtekintése

„Az nem bűn, ha valaki rokon” – disznóvágáson jártunk Mészáros Lőrinccel

22 komment


Kovács Klára

Mészáros Lőrinc számára dilemma volt, hogy vásároljon-e földeket az árveréseken, mert az állam drágán méri a hektárokat. Majd arra jutott, hogy több mint egymilliárd forintot szán erre a célra. Mészáros Lőrinc, az ország talán legnehezebben megszólaltatható, de leggyorsabban gazdagodó polgármestere egyetlen terület, a Kajászó környéki 400 hektáros parcella megvételéről tett le, viszont az összes Alcsútdoboz környéki földet meg akarja szerezni. Orbán Viktor gyerekkori jó barátja azonban még mindig nem érzi magát oligarchának.   

„Hazamegyek, eszek pacalt! Nem kell ezeknek a hurkája” – vágja be maga mögött a székelykapuval szemközti ivó ajtaját egy középkorú férfi. Pedig Felcsúton vasárnap reggel három sertést vágtak le a falubeliek kedvéért.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

„Jöttem a kolbászomért! Ami jár, az jár!” – kacag fel a kolbászzsír gőzében úszó katonai sátorban egy idős hölgy, majd miután megkapta az ételt, sietve távozik.

 

„Ez egy disznóöléssel egybekötött adventi vásár” – magyarázza a falunap jellegét Mészáros. A meghatározás legalább annyira egyedi, mint maga az esemény.

Az évi egyszeri felhajtás ellenére leginkább egy iskolai mikulásünnepség hangulata érződik, ahol cserébe az ajándékért – jelen esetben az ingyen ételért és italért -, illik néhány szót váltani a forralt boros üst mellől nem mozduló alpolgármesterrel.

Csak néhány perccel a sztárfellépő érkezése előtt telik meg élettel a park. És jön Mészáros Lőrinc is, jobbján feleségével. Az oligarcha jelzőt még mindig visszautasító polgármester vállalkozásai és rokonai ezekben a hetekben több mint 1,3 milliárd forint kikiáltási árú földterületre licitálhatnak a földárveréseken.

– Van a fejünkben egy határ, ameddig elmegyünk.

Az alaplicitet tartjuk minden esetben, tehát elképzelhető, hogy ekörüli összeg lesz a vége. De talán mégsem – bizonytalanodik el hirtelen - mert Kajászó mellett 400 hektárnyi földre nem jelentkeztünk be. Inkább Alcsútdoboz környékén akarunk megszerezni minden lehetséges területet.

Mészáros cégeiben több százan dolgoznak Felcsútról és a környékről, többségük a földeken. De Orbán Viktor gyerekkori jó barátjának van vasútépítéssel foglalkozó cége is.

Épp, mikor a kisvasútra terelődik a szó, gördül be a falunapra a Mikulás – kisvonaton. Egyelőre csak a városnéző gumikerekűn. A miniszterelnök álmát megvalósító dízel a legújabb tervek szerint csak áprilisban indul útjára.

– Még létre kell hoznia az alapítványnak egy erre alkalmas céget, amely üzemelteti a kisvasutat, ez egy-két hónapot vesz igénybe

– magyarázza az avatóünnepség csúszását Mészáros Lőrinc, aki egy újszülött csodálkozó tekintetével néz az újságíróra, amikor az megkérdezi, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. dömperei miképp vettek részt az építkezésben.

– Nem tudom, hogy forgolódtak-e az építkezésen a járműveink – vonja meg a vállát. – A beruházásnak nem minden része volt támogatott beruházás. Épült egy kocsiszín, és utakat is kellett építeni. Ha dolgoztak az eszközeink, azok ott dolgoztak.

Fotó: Kovács Klára

Határozottan kijelenti: közbeszerzésen nem indultak a cégei. Mint mondja, nem is ismeri az új, Lex Tiborcz néven elhíresült törvény részleteit.

„Az nem bűn és nem bűncselekmény, ha valaki valakinek a rokona, ez egy adottság, amin nem tud az ember változtatni”

– summázza a lényeget. A közbeszerzési törvény módosítása szerint ugyanis a nem egy háztartásban élő rokon, vagyis például Mészáros Lőrinc testvére vagy akár lánya is indulhat a falu közbeszerzési eljárásain. A Lex Tiborcz néven ismertté vált törvényjavaslathoz Orbán Viktor jó barátja még hozzátette: „Én nem élek egy háztartásban sem a miniszterelnökkel, sem senki mással, csak a családommal, és nem is tudom, hogy a közbeszerzésben milyen változások vannak.”

Ezzel rövidre zárja a beszélgetést, majd hátrahagyva a politikát, beáll a helyiek közé, és ütemesen rázza a lábát a Numerakirály című számra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.