Első fokon pert nyert a Debreceni Gyógyfürdő

Egy munkaügyi perben a Debreceni Gyógyfürdő Kft. valótlan tartalmú dolgozói jelenléti íveket csatolt be a bíróságra. Ennek dacára a túlórapénzért harcoló felperes pincér vesztett, de fellebbezni fog.

Az önkormányzati tulajdonban lévő Debreceni Gyógyfürdő Kft. első fokon, nem jogerősen pert nyert T. Istvánnal szemben csütörtökön a debreceni munkaügyi bíróságon. Az eljárás azért váltott ki érdeklődést, mert a cégnél korábban felszolgálóként dolgozó T. István jogi képviselője az egyik tárgyaláson azt mondta: a Debreceni Gyógyfürdő Kft.  által benyújtott jelenléti ívek szinte teljes egészében eltérnek a számítógépben tárolt adatoktól.

Az ügyvéd szerint a jelenléti ívek valótlan tartalma jelentősen túlmutat a szóban forgó munkaügyi per keretein, elvégre egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy torz jelenléti adatok alapján számfejtse a béreket. Ennek a magatartásnak egy esetleges adóhatósági vagy munkaügyi ellenőrzés során további következményei is lehetnek.

Mint korábban beszámoltunk róla: a felperes T. István felszolgáló korábban a Debreceni Gyógyfürdő Kft. által működtetett Régi Vigadó étteremben dolgozott, s miután állásából elbocsátották, a volt pincér munkaügyi pert indított a kft. ellen a szerinte őt megillető, de ki nem fizetett túlórapénzek és egyéb illetmények megfizetése érdekében.

A 2011 óta folyamatban lévő per során a Debreceni Gyógyfürdő Kft. mindvégig tagadta, hogy T. Istvánnal szemben a cégnek tartozása lenne, s ennek bizonyítására különböző dokumentumokat juttatott el a bíróságra, többek között dolgozói jelenléti íveket is. T. István viszont becsatolta azokat a számítógépes adatokat is, amelyeket a Régi Vigadó szerverén tároltak a felszolgálók egyéni bejelentkező kódjával. E kódoknak azért van jelentőségük, mert így ellenőrizni lehet, hogy egy-egy dolgozó egy-egy munkanapon mikortól meddig dolgozott, milyen rendeléseket vett föl és mekkora összegű számlát adott át a vendégeknek.

Rózsavölgyi Bálint bíró a csütörtöki tárgyaláson azt mondta: T. István keresetét a bíróság elutasítja, a kötelezi a felperest mintegy 290 ezer forint perköltsáég megfizetésére. A bíró indoklásában kifejtette: a felperes nem tudta konkrét bizonyítékokkal alátámasztani, hgy a pert érintő időszakban mennyi túlórát végzett, márpedig kellő dokumentáció híján a bíróság nem tudja megállapítani, hogy a felperest mekkora összegű túlóra illetné meg. Az ítélet nem jogerős, tudósítónknak T. István azt mondta: valószínűleg fellebbez a döntés ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.