Eljárás a Simicska-cégnél tüntetők ellen

Üzemi tevékenység megzavarása, rendzavarás, garázdaság, gyülekezési joggal való visszaélés és rágalmazás – e vádakat olvasták a Közgépnél tavaly demonstrálók fejére. Jávor Benedek szerint ez abszurdum.

A XX.-XXI.-XXIII. kerületi bíróság szerdán elkezdte beidézni azokat a demonstrálókat, akik tavaly nyáron összeláncolták magukat a Közgép Zrt. fővárosi telephelyénél – jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke.

A független képviselő elmondta, hogy a kikézbesített idézések szerint társaság üzemi tevékenységének megzavarása, rendzavarás, garázdaság, gyülekezési joggal való visszaélés és rágalmazás miatt indult ellenük eljárás. Hozzátette: a feljelentésben foglaltak egy részét jogi abszurdumnak tartják. Jávor Benedek a rágalmazásról például úgy vélekedett, hogy "a Közgép szerint nem megengedhető, hogy korrupcióval vádolják őket".

A PM politikusai állnak elébe az eljárásnak, mert "mindazok az ügyek, amelyek körülölelik" a céget, indokolttá és lehetővé teszik a demonstráción megfogalmazott állításokat – mondta. Hozzátette: megítélésük szerint a Közgép Zrt. közszereplőnek számít. A per precedensértékű lesz, mert kiderül, hogy ma Magyarországon meddig terjed a szólásszabadság határa - jelentette ki végül.

Az LMP – amelyhez akkor még a PM politikusai is tartoztak – több képviselője és aktivistája 2012. július 11-én demonstrált a Közgép Zrt. fővárosi székhee vádőpplyénél. A tüntetők a telephelyre vezető út két szélén láncolták össze magukat, a rendőrség 26 embert állított elő.

A cég jogi képviselője, Futó Barnabás a helyszínen azt mondta, hogy feljelentést tesznek, mert az akcióval megvalósult a közérdekű üzem működésének megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés is.

Mint korábban beszámoltunk róla: a 26 előállított között volt kilenc országgyűlési képviselő, akik a helyszínen lemondtak mentelmi jogukról, így velük szemben is lefolytatható volt az eljárás. Az előállítások 9-10 órát vettek igénybe. Ezzel kapcsolatban Szabó Máté ombudsman megállapította, hogy az egyes eljárások lefolytatása így is gyorsnak nevezhető, ami nagyban betudható annak, hogy az esti órák ellenére megfelelő számban dolgoztak eljáró rendőrök, illetve annak is, hogy az előállítottak nem kívántak vallomást tenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.