Egymilliárdot ad Brüsszel a magyar menekültválság kezelésére

Négymillió euró (nagyjából 1,26  milliárd forint) rendkívüli segítséget hagyott jóvá az Európai Bizottság kedden Magyarország számára a menekültválság kezeléséhez.

A pénzt a brüsszeli testület szerint a menedékkérők fogadására szolgáló létesítmények továbbfejlesztésére, újak létrehozására, a hozzájuk szükséges eszközök és felszerelések beszerzésére, a humán erőforrások és a szállítási lehetőségek bővítésére fordítják majd.

Az összegért Orbán Viktor miniszterelnök is lobbizhatott Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel tartott múlt heti találkozóján. Orbán akkor az Európai Uniómindhárom intézményének a vezetőjével – Juncker mellett Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével  és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével – is tárgyalt, Juncker azonban nem állt ki vele a sajtótájékoztatóra. Információink szerint az Európai Bizottságban fenntartásokkal fogadták azt a magyar törvénycsomagot, amelynek a hatályba lépése után, szeptember 15-től az illegális határátlépés bűncselekménynek minősül, dea jogszabály szól tranzitzónák felállításáról a határon, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmának bevezetéséről és a hadsereg bevetéséről is.

Ezen a sajtótájékoztatón a miniszterelnök  blöffnek nevezte azokat a brüsszeli értesüléseinket, amelyek szerint az Európai Bizottság a jövő héten azt fogja javasolni, hogy Magyarországról 54 ezer regisztrált menedékkérőt helyezzenek át a többi tagállamba. (Az tegnap derült ki, hogy nem blöffről van szó, Juncker valóban javaslatot készül tenni erre.) Orbán szerint Európának most kell megfizetnie az elhibázott katonapolitikai döntéseinek az árát, többek között úgy, hogy támogatja a fegyveres konfliktusok sújtotta országokat, s nem úgy, hogy kitárja számukra a kapukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.