Égetné a kezüket a médiahatóság pénze

Megvásárolná a médiahatóság az Eötvös Károly Intézet által birtokolt mediatorvény.eu domaint. Pénzért nem adják, de ha néhány vizsgálatot lefolytatnak, készek ingyen átengedni azt.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) a napokban üzleti ajánlatot kapott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Beszerzési Osztályától. Az ajánlat szerint a hatóság szeretné megvásárolni az EKINT által korábban lefoglalt mediatorveny.eu. domaint.

„Sajnálattal közöljük, hogy a domain annak ellenére nem eladó, hogy intézetünk működtetésére éppenséggel szükségünk lenne forrásokra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pénze égetné ugyanis a kezünket is és a zsebünket is” – így reagált a lapunkhoz is eljuttatott válaszlevélben az EKINT.

Ugyanakkor arról is tájékoztatták a hatóságot, hogy készek ingyen átengedni az óhajtott domain használatát, és cserében mindössze néhány eljárás lefolytatását és egyes kérdésekre választ kérnek. Az EKINT ajánlata a következő:

"Nagy megnyugvással fogadnánk, ha kivizsgálnák végre legalább utólag, akár csak elvi megközelítésben, a Cohn-Bendit-riport meghamisítása, a volt legfelsőbb bírósági elnök kiretusálása és a közszolgálati újságírás mélypontjának minősülő Obersovszky-interjú ügyeinek médiajogi tanulságait.

Továbbá a Médiatanács adjon magyarázatot arra a pályázati döntésére, amely szerint a mostanáig a Klubrádió által használt frekvenciát egy, a magyar helyesírást nem ismerő, a nyilvánosság elől bujkáló és a tartalmat tekintve is komolyan kifogásolható pályázatot benyújtó, teljesen ismeretlen cégnek juttatták.

Kérjük továbbá a hatóság, illetve a Médiatanács frekvenciagazdálkodási szabályzatának (elveinek) nyilvánosságra hozatalát. Külön érdekelne bennünket, hogy a pályázatokon mely okból szokott például a Lánchíd Rádió – feltéve, ha pályázik – mindig nyerni.

Nézetünk szerint a közszolgálati médiumok eddigi botrányaihoz képest is olyan példa nélküli eset történt május 2-án, amely azt a gyanút veti fel, hogy a nemzeti hírügynökség a vezérigazgató személyes egyetértésével koholt hírt adott közre. Ezen a napon ugyanis 14 óra 10 perckor Napraforgoblog "Kinek a zsoldosa Ángyán József?" címmel adott ki a kormánytöbbséggel – az annak földbirtok-politikája miatt éles vitában álló – Ángyán József személyes méltóságát is sértő, és láthatóan ellenőrizetlen tartalmú hírt az MTI. Belénessy Csaba vezérigazgató az azonnali bocsánatkérés helyett védelmébe vette az MTI bizarr eljárását. Ráadásul az MTI 16 óra 31 perckor újra kiadta korábbi hírét. A tényállás további fontos eleme, hogy a hír kiadása után még jó ideig a legnagyobb keresők (például a Google) keresőmotorjai sem találták a hír forrásaként megjelölt blogot. Ennek oka pedig az, hogy a korábban nem létező blog csak az MTI-hír kiadása előtti órákban jelentkezett, és ez volt rajta az első (!) bejegyzés."

Az intézet megismétli továbbá a vele szorosan együttműködő Mérték Médiaelemző Műhely korábban nyilvánosságra hozott, de eddig válasz nélkül maradt levelét, amelyben kérték a Médiatanács és a Magyar RTL Zrt., a Médiatanács és az MTM-SBS Televízió Zrt., a Médiatanács és az Advenio Zrt., valamint a Médiatanács és a Neo FM Zrt. közötti hatósági szerződések, de legalább e szerződésekre vonatkozó közérdekű adatok hozzáférhetővé tételét.

Így választ várnak egyebek mellett arra, hogy mekkora a médiaszolgáltató által fizetendő éves médiaszolgáltatási díj mértéke, a szerződések módosítása miatt milyen mértékben változott az éves díj, s azt a Médiatanács milyen indoklással módosította.

Amennyiben az EKINT a kérdésekre megfelelő választ kap, kész ellenérték nélkül lemondani az általa birtokolt domainről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.