Dugódíj helyett hídpénz jön Budapesten?

A főváros vizsgálja, hogy a jövő júliustól bevezetni kívánt klasszikus dugódíj helyett hídpénzt fizettetne az autósokkal.

Ez azt jelentené, hogy az eddig tervezett, egy- vagy kétzónás fizetőövezeti megoldás helyett a hidakon való áthajtásért számítanának fel díjat - értesült a Népszava. A lap azt írja, hogy Tarlós István főpolgármester elmondta, még a tervezés fázisában vannak, és bár a dugódíj ténye már biztos, alkalmazásának részletei még formálhatók.

A főváros vizsgálja, hogy a jövő júliustól bevezetni kívánt klasszikus dugódíj helyett hídpénzt fizettetne az autósokkal
H. Szabó Sándor 2012.03.15. Digitális 2012. március 15. Légi felvétel, légi fotó, légifotó. Budapest, Budai Vár, Palota, Lánchíd, Duna, Margit híd. ORFK Légi felvétele: H. Szabó Sándor (Szabadon felhasználható légi felvételek a forrás megjelölésével!)

A szakemberek azt is megvizsgálják, érdemes-e a belső kerületekbe való behajtási zóna vagy zónák díjfizetésre kijelölése helyett az annak idején a Lánchídon elsőként alkalmazott hídpénzt bevezetni Budapesten.

A részletekről Tarlós István még nem beszélt, ám általánosságban azt hozta fel a hídpénz mellett, hogy az ellenőrző rendszer kiépítése gyorsabb és olcsóbb lenne. Ez az autósoknak kevesebb bosszúságot, a forgalomban pedig kisebb zavart okozna.

Hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy a hídpénz hozna-e akkora bevételt, mint a dugódíj. Utóbbinak a hídpénzzel való kiváltása egyébként már 2007-ben is felvetődött. Az ötlet annyiban nem változott azóta, hogy ez esetben a behajtási díjhoz kapcsolódó zóna jelképes nagyságú lenne, gyakorlatilag a hídfőkre korlátozódna. Tarlós szerint ezt a megoldást adott esetben az unió is elfogadhatja.

Az eddigi információk arról szóltak, hogy a behajtásonkénti 4-500 forintos dugódíjat Pesten vagy a Nagykörúton belül kell fizetni, vagy a Hungária körúton belül, illetve a kettő együttes alkalmazása is elképzelhető. Budán viszont a zónahatár egységesen a Margit-körút lenne. Ehelyett a most vizsgált tervek arról szólnak, hogy a Duna-hidakon való átkelésért kellene egyszeri díjat fizetni - iránytól függetlenül.

Még meg kell vizsgálni a hídpénzzel kapcsolatos felvetés részleteit – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint amint a koncepció konkrét formát öltött, haladéktalanul tájékoztatják a közvéleményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.