Döntöttek a sztrájkról a vasutasok, megvan az időpont

Megvan, mikor tartják sztrájkjukat a vasutasok. A balhé még érik.

Amennyiben február 20-ig a vasutas-szakszervezetek és a MÁV nem tud megállapodni az idei évi bérfejlesztésről, a szakszervezetek március első hetében országos sztrájkot hirdetnek – jelentette be a VDSZSZ Szolidaritás elnöke a bértárgyalásokban részt vevő másik hat szakszervezeti vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

Halasi Zoltán hozzátette: még pénteken kezdeményezik az elégséges szolgáltatások mértékéről szóló tárgyalások megkezdését.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke kiemelte: bírósági határozat mondta ki, hogy az árufuvarozás nem tartozik a még elégséges szolgáltatások körébe, emiatt a sztrájk ideje alatt az árufuvarozást teljes egészében lehet blokkolni.

Kiss László arról is beszámolt, hogy a csütörtöki sikertelen bértárgyalás hatására a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező hét vasutas-szakszervezet pénteken sztrájkbizottságot alakított.

Eközben a vasúti alágazatban érdekelt cégek érdekképviselete, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja: növekvő aggodalommal tekint a MÁV Csoportnál zajló bértárgyalásokra. Véleményük szerint egy árufuvarozást érintő többnapos sztrájk jelentős mennyiségben terelne át a forgalmakat kamionokra, amelyeket a munkabeszüntetés után már nem lehetne a vasútra visszahozni. Ez pedig a MÁV Csoport sztrájkolni készülő vasutasai munkahelyének elvesztésével is járhat szerintük.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.