Rosszkor jön a sztrájk, vasutasok repülhetnek

Állásfoglalt egy esetleges vasutassztrájk ügyében HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület. Nem kell meglepődni, a szervezet látszólag a vasutasokért aggódik.

A vasúti alágazatban érdekelt cégek érdekképviselete lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja: növekvő aggodalommal tekint a MÁV Csoportnál zajló bértárgyalásokra, ahol a szakszervezetek a vasúti áruforgalom blokkolásának szándékát is bejelentették.

Véleményük szerint egy árufuvarozást érintő többnapos sztrájk jelentős mennyiségben terelne át forgalmakat kamionokra, amelyeket a munkabeszüntetés után már nem lehetne a vasútra visszahozni. Ez pedig a MÁV Csoport sztrájkolni készülő vasutasainak munkahely elvesztésével is járhat – különösen a munkanélküliség által amúgy is sújtott Záhony térségében, ahol az Ukrajna felől érkező vasúti árut átrakják az eltérő vasúti nyomtávolság miatt.

Azzal érvelnek, a hatályos jogszabályok alapján a közlekedési közszolgáltatásban nagyon nehéz sztrájkot szervezni, a minimális szolgáltatás mértéke akkora, hogy az szinte nem is korlátozza jelentősen a forgalmat. Ugyanezen jogszabályok azonban az árufuvarozást már nem védik ennyire hatékonyan, így a szakszervezetek részéről logikusnak tűnhet, hogy a politikailag kevésbé érzékeny vasúti árufuvarozás ellehetetlenítésével fenyegetőznek.

Ezzel azonban a HUNGRAIL szerint közvetve sem tudnának nyomást gyakorolni az államra, hiszen a közvélemény sem érzékelné a sztrájk hatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.