DK: Ne 200 ezer debreceni fizessen a Modem-lopás miatt

Magasra csaptak a Modem-botrány politikai hullámai Debrecenben: a DK helyi elnöke szerint polgári perben fizethetnének az önkormányzat és a Modem felelősei is, ami mérsékelné a városi kasszából kifizetendő kártalanítás összegét.
– Igazságtalannak tartom, hogy Debrecen fideszes vezetése 200 ezer debreceni lakossal akarja megfizettetni a Modem galériából eltűnt képek árát. Felszólítjuk Papp László polgármestert, hogy a kár mérséklése érdekében hűtlen kezelés gyanújával tegyen rendőrségi feljelentést, ha ez nem történik meg, akkor a Demokratikus Koalíció képviselőjeként megteszem én  –  közölte Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) debreceni elnöke, önkormányzati képviselő mai sajtótájékoztatóján. 
 
A politikus annak kapcsán szólalt meg, hogy  – mint beszámoltunk róla  – Debrecen város közgyűlése múlt pénteken úgy döntött: az önkormányzat az idei tartalék terhére 134 millió forint  kártérítést fizet a Modemből eltűnt – feltehetőleg ellopott – Csontváry- és Nemes Lampérth-művek után a tulajdonosnak. A képviselők egyúttal azonnali hatállyal felmentették ügyvezetői tisztségéből Kukla Krisztiánt, a Modem Kft. vezetőjét, mert a közgyűlés szerint felelősség terheli a történtek miatt.
 
Az ügyről Varga Zoltán azt mondta: nyilvánvalóvá vált, hogy Kósa Lajos volt polgármester „üdvöskéje”, a Kósa-korszak zászlóshajója, az évente több százmillió forint önkormányzati támogatással életben tartott MODEM-projekt csúfosan megbukott. Kijelentette: nem tudni, hogy a képek milyen körülmények között tűntek el, a biztosító nem fizet, a rendőrség tehetetlen, a város vezetése pedig megmagyarázhatatlan módon Debrecen lakosaira terheli a kár összegét.
 
Szerinte a gyűjtemény tulajdonosának kártalanítása elsőrendű fontosságú,  becsületbeli ügye Debrecen városának, de nem lehet elmenni szó nélkül a várost ért 134 millió forintos veszteség mellett. A DK-s elnök így fogalmazott: nem csak az a bűnös, akinél a képek vannak, hanem az is,  aki hanyag, gondatlan munkájával, a rá bízott vagyon hűtlen kezelésével a történtekre lopásra lehetőséget adott. Varga szerint botrányos, hogy a város felelős vezetői mossák kezeiket, hiszen ahogyan a Modem, úgy az önkormányzat részéről is felmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja. Ezt azzal indokolta: nem tisztázott, hogy a város részéről ki engedélyezte, s ki felügyelte a Modem biztonsági, műkincstárolási, átadás-átvételi protokolljait. 
 
Varga Zoltán szerint úgy tűnik, hogy Debrecen város vezetése a Modem 134 milliós botrányában védi a fideszes mundér, a város volt vezetőinek, az ügy felelőseinek becsületét akár azon az áron is, hogy 200 ezer debrecenivel fizettetik meg a gondatlanságból, esetlegesen hűtlen kezelésből eredő horribilis károkat.A politikus kérdésünkre közölte:  azért fontos ebben az ügyben hűtlen kezelés miatt feljelentést tenni, mert akkor talán ki lehetne jelenteni, hogy bűncselekmény történt.
 
Ebben az esetben elképzelhető, hogy a biztosító – amely „leltárhiány” miatt most nem kíván kártalanítást fizetni – esetleg mégis fizetne, és megnyílna a 134 millió forint egy részének polgári peres úton való behajtása előtt. Varga szerint polgári perben fizethetnének az önkormányzat és a Modem felelősei is, ami mérsékelné a városi kasszából kifizetendő kártalanítás összegét.
 
Varga Zoltán szavaira a debreceni városháza ezt a közleményt adta ki: "mint ahogyan az a város közgyűlésének múlt hét pénteki ülésén – melyen egyébként Varga Zoltán képviselő úr nem vett részt – is elhangzott, a képek eltűnésének észlelését követően a MODEM megtette a szükséges feljelentést. A nyomozás – melyhez a rendőrség által kért minden dokumentációt rendelkezésre bocsátott az önkormányzat – jelenleg is folyamatban van. A nyomozati eljárás eredménye adhat választ a személyi felelősség esetleges büntetőjogi vonatkozásaira. Újabb feljelentést ugyanabban az ügyben nem szükséges tenni". 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.