Demszky megszólalt: BKV-ügyben mindenki hibás

Hosszasan idézte a múltat és a mostani botrányig vezető utat Demszky Gábor a BKV-botránysorozat ügyében tartott sajtótájékoztatóján. A lényeg: szerinte mindenki hibás valamennyire, de főleg a céget felügyelő Hagyó Miklós. "Fel sem merült, hogy lemondjak" - mondta. Mesterházy Ernőt a nagypolitikai játszma áldozatának tartja.

Nagy érdeklődés kísérte Demszky Gábor sajtótájékoztatóját, ami nem meglepő, mert a főpolgármester először állt ki a nyilvánosság elé a BKV-botrány kirobbanása, több korábbi és jelenlegi vezető, valamint legfőbb bizalmasa meggyanúsítása, őrizetbe vétele óta.

Minden budapestit joggal felháborít az, ami a BKV-nál nyár óta napvilágot látott - ismerte el a főpolgármester. Súlyos morális kárt okoztak, sokáig fogjuk még magunkkal hordozni. Sokat gondolkodott, hol siklott félre a BKV felügyelete, kinek mit kellett volna másként csinálnia - mondta.

Arra jutott, hogy a BKV-t felügyelő, irányító szerveknek, szakbizottságoknak, főváros vezetőségének - eltérő mértékben, de van - politikai felelőssége. Saját felelősségem szempontjából is próbáltam végigvenni, mi történt - mondta Demszky.

Később, egy kérdésre válaszolva közölte: fel sem merült, hogy lemondjon. "Ezt a ciklust ebben a pozícióban végigcsinálom" - jelentette ki.

A BKV sorsa egyre inkább átpolitizálódott. Finanszírozásán keresztül a mindenkori kormány sakkban tarthatja Budapest mindenkori vezetést - közölte Demszky. Kiszámítható, normatív finanszírozás helyett politikai alkuk döntötték el, mennyit kapjon a cég. Ebben nekem is van felelősségem - ismerte el a sajtótájékoztatón Demszky - mégpedig az, hogy "ezeket a kereteket elfogadtam".

A nem vállalt járatcsökkentés

Nem lett volna szabad hagyni, hogy a BKV többet szolgáltasson, mint amennyi pénzt kap a fővárostól, de nem így történt, ezért a cég folyamatosan eladósodott - vonta le a következtetést utólag Demszky.

A szolgáltatás bevételhez igazítása járatcsökkentéseket jelentett volna, de ezt nem vállaltuk, ehhez egyetlen párt sem adta volna hozzájárulását - emelte ki a főpolgármester.

Demszky szerint szélmalomharc lett volna e szisztémával szembeszállni. A BKV-val foglalkozó politikusok érdekérvényesítő képességén múlt és múlik, mennyi állami támogatást kap évente a cég. Azért támogatta, hogy MSZP-s helyettes felügyelje a BKV-t, mert szocialista kormánynál sikeresebben tudtak lobbizni - közölte. Hagyó elődje, Vajda Pál mindent meg is tett, de a finanszírozási lyukat nem sikerült betömni.

A Medgyessy-kormány 2002-ben konszolidálta a céget (elengedte 32 milliárdos tartozást), 2006-ban Budapest-szerződést kötöttek a kormánnyal, ebben a BKV fenntartható, normatív finanszírozása is szerepelt. A szerződés tető alá hozásában már Mesterházy Ernő is közreműködött.

Hogy került a képbe Mesterházy?

E megállapodás után napi szintű egyeztetés kellett kormányszervekkel, ezért 2006 szeptemberben intézményesítették a tárgyalásokat előkészítő pozíciót. Szilvássy Györggyel Mesterházyt kérték fel - tette hozzá, az erről szóló szerződést ki is osztották az újságíróknak. Mesterházynak nem volt döntési kompetenciája, csak döntéselőkészítésre és tanácsadásra kapott mandátumot, sosem volt utasítási joga.

2006-ban csak egyetlen szavazatnyi többsége lett a közgyűlésben az MSZP-SZDSZ-koalíciónak. Megtízszereződtek emiatt a politikai egyeztetések a koalíción belül, minden képviselő támogatásáért meg kellett küzdeni. Sokkal körülményesebb volt a koalíciós egyeztetés. E folyamatban is fontos szerepe volt Mesterházynak, aki a kormányzati koordináció mellett a koalíciós egyeztetésekben is részt vett. Ezért óhatatlanul sok politikai konfltikust kellett vállalnia, sok politikai ellenséget szerzett.

Hagyó mintha miniszter lett volna

2006-ig az SZDSZ-nek nagyobb frakciója volt a Fidesznél, de akkor kis párttá vált, az MSZP alkupozíciója megerősödött, ezért a korábbi városvezetési struktúra átalakítását, "szuperhelyettesi" posztot akartak. Ezt kapta Hagyó Miklós. A rendszerváltás óta főpolgármester-helyettesnek ekkora feladatköre még nem volt, mintha egy minisztériumot vezetett volna.

Már akkor jelezte a főpolgármester, hogy ez nem lesz jó, de engednie kellett a szocialista nyomásnak. Demszky emlékeztet arra, hogy helyettesét lemondatni, leváltani, visszahívni nem lehet, ha már a közgyűlés megválasztotta őket.

A szocialisták erőltették a BKV új cégvezetési modelljét - emlékszik vissza Demszky -, azt azért elismeri, hogy hiba volt engedni. Hagyót nem is ismerte akkor - mondja most - de elfogadta. Ugyanakkor a szuperhelyetteset az ellenzék egy része is támogatta - emlékeztet a főpoglármester.

Jön Antal Attila

Emlékeztetett, hogy Aba Botond helyére Hagyó delegált új jelöltet. Bár ő maga nemzetközi pályázatot sürgetett, de a szocialisták szerint nem volt rá idő - mondta Demszky.

Elhittük az új vezérigazgatónak, Antal Attilának, hogy újabb konsziolidáció nélkül rendbe hozható a cég, a piacon megvehető külső szakértelem révén, amit tanácsadó cégektől rendeltek - emlékezett a főpolgármester.

Antal szinte mindenkit leváltott, az új vezetőknek BKV-s ismerete nem volt, szinte valamennyien kommunikációs szakemberek voltak. 2007-ben a BKV 3 milliárdot fordított létszámleépítésre, e csomagban rejthették el Demszky szerint a menesztett vezetők "óriási végkielégítéseit". A leépítések végül nem hoztak érdemi megtakarítást.

Rossz az irány

2007 közepétől érzékelte, hogy a BKV rossz irányba tart - emlékszik most a főpolgármester. Ekkortól kellett városvezetői szinten, napi rendszerességgel foglalkozni egy közműcég ügyeivel.

Hagyó a gondokat egyedül akarta megoldani, és amikor kiderült, hogy nem megy, megpróbálta a szőnyeg alá söpörni. Első komoly beavatkozás 2008 januárjában történt, a használtbusz-tendernél, amelynek forrásait a főváros szakbizottságai nem hagyták jóvá.

Hagyó akkor még erős politikus volt, a kormánnyal induló tárgyalásokon hatékonyan lobbizott a BKV érdekében, e tárgyalások előkészítésében Mesterházy is részt vett. Hagyóra hivatkozva ekkor tüntek fel ilyen-olyan lobbisták, akik rá hivatkoztak. Ezután jött az AAM-botrány, Balogh Zsoltot a főpolgármesternek kellett utasítania, hogy az ellenzék által kért dokumentumokat adja ki.

"Mindent nekem kell intézni"

A végkielégítési botrányban is nekem kellett lépnem, válságkezelés helyett Hagyó inkább gyalogtúrára indult, ezért döntöttem úgy, hogy elveszem tőle a BKV felügyeletét - emlékeztetett a főpolgármester.

Demszky állítja: tudta, hogy ez akár koalíciós szakításhoz is vezethet, de vállalta.

Tavaly nyárig csak irányítási hibákról, rossz vezetői döntésekről szóló információkat kapott - emlékszik főpolgármester. Akkor még szó sem volt bűncselekményekről. Nem is gondolja, hogy Hagyó törvénysértést követett volna el, csak a rossz vezetői döntésekért felelős.

Bízik Mesterházy ártatlanságában

A főpolgármester többszörösen is fájdalmasnak tartja, hogy Tóthfalusi György (SZDSZ), volt BKV igazgatsósági elnök, és "egyik tanácsadóm", Mesterházy Ernő gyanúsított lett, de bízom benne, hogy nem érintettek az ügyben - mondta. Tóthfalusit például két olyan szerződés kapcsán is meggyanúsították, amelyek akkor köttettek, amikor nem is volt még tagja a BKV igazgatóságának - idézte fel. És épp Mesterházy javasolta, hogy kérje fel Kocsis Istvánt: tegyen feljelentést a nyáron kirobbant ügyek miatt.

Demszky szerint politikai ellenfelei városházi Raszputyinnak tartják Mesterházyt, pedig csak egy tanácsadó, szabályos feladatkörrel és meghatalmazással. Munkájáért soha nem kapott pénzt. Nem könnyű természetű ember, mindig vállalta a konfliktusokat, ezért lett sok haragosa.

A BKV mellett a Kossuth tér rendezése és a meghiúsult kormányzati negyed ügyében is tárgyalt a kabinettel. Az elmúlt egy évben Mesterházy már kevésbé volt aktív a városházán, mert a lényeges ügyekben lezárult az egyeztetés a kormányzattal. Országos politikai ügyekben viszont egyre aktívabb lett SZDSZ-tanácsadóként, az MDF-fel való együttműködés során.

Politikai összeesküvés-elmélet

A két párt felsorakozása Bokros Lajos mögött veszélyeztetheti a Fidesz kétharmados győzelmét és szavazatokat vehet el a baloldaltól, egyik pártnak sem érdeke tehát, hogy a centrum szavazatelszívó teret nyerjen. "A nagyok ilyenkor szokták kriminalizálni a kicsiket" - jelentette ki Demszky.

Beleborzongok, hogy ártatlanul megvádolt emberek lehetnek áldozatai e politikai csatározásoknak - fogalmazott a főpolgármester.

Miért hallgatott eddig?

Múlt szerdán a sajtó rendelkezésére állt, de többször szövegösszefüggéseiből kiragadták, félremagyarázták, egyszer meg is hamisították - mondta Demszky hozzátéve: bírósághoz fog fordulni minden olyan ügyben, amikor nyilatkozatát meghamisítják.

27 feljelentés

A BKV eddig 27 feljelentést tett a céggel kötött szerződések kapcsán, s a héten újabb harminc cég esetében fordul a rendőrséghez - közölte Kocsis István. A vezérigazgató a sajtótájékoztatón hozzátette: ezerötszáz szerződést vizsgálnak át, s eddig kétszázötvennel végeztek.

Elmondta azt is, hogy a szerződésekkel kapcsolatos belső ellenőrzést június végéig meghoszabbították, eredetileg március 31-ig tartott volna.

Kijelentette: sem Mesterházy Ernő főtanácsadó, sem Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes nem utasította őt semmire, azt nem is hagyta volna. "Hagyó Miklóssal a szakmai meggyőződésünk merőben eltért egymástól" - mondta a vezérigazgató.

MSZP: Demszky menekül a felelősség alól

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Demszky Gábor főpolgármester menekül a felelősség alól, miközben politikai és jogi felelőssége is van a rendőrségi vizsgálat tárgyát képező BKV-botrányban. Steiner Pál hétfőn az MTI-nek Demszky Gábor sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta: "a főpolgármester úr teljes emlékezetkihagyásban szenved". Az MSZP ugyanis egészen máshogy emlékszik a főpolgármester által előadott eseményekre.

Demszky Gábor, Kocsis István és Ikvai-Szabó Imre a sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.