Debreceni "floridázás": hol vannak a bizonyítékok?

Már hazajöttek Floridából a debreceni városvezetők, akik ott állítólag olyan energetikai konferencián vettek részt, ahol a szervezők szerint nem is voltak magyarok. Az ellenzék azt kéri: az érintettek adjanak megnyugtató választ a kérdésekre, mutassák be bizonyítékaikat, vagy mondjanak le tisztségükről.

Nem csitulnak az önkormányzati tisztségviselőket, politikusokat és cégvezetőket érintő floridai utazás miatt kirobbant botrány hullámai Debrecenben. Mint beszámoltunk róla: országos visszhangot keltett, hogy népes debreceni delegáció utazott a napokban egy floridai energiakonferenciára, s az utazáson többek között részt vett Pajna Zoltán alpolgármester, Szekeres Antal jegyző, György Zoltán, a Debrecen Holding Szerviz ügyvezetője, Litauszki Róbert, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Az ügyet a debreceni vagy.hu robbantotta ki annak nyomán, hogy a delegáció egyik tagja, Nyíri László a Facebook-oldalára olyan fotókat tett föl, amelyeken az óceánparton látható, amint félmeztelenül koktélozik. Hamarosan azonban kiderült: az említett konferencia szervezői nem tudnak arról, hogy a résztvevők között magyarok is lettek volna.

Az ügyről ma sajtótájékoztatót tartott a városi közgyűlésben képviselettel rendelkező Független Fórum, amelynek egyik vezetője, Illyés János elnökhelyettes közölte: Pajna Zoltán debreceni alpolgármesternek és Szekeres Antal jegyzőnek mihamarabb nyilvánosságra kellene hozniuk azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják azon állításukat, miszerint az Egyesült Államokba valóban magánpénzből, és nem közpénzből utaztak.

Illyés János – aki a debreceni közgyűlés szociális és egészségügyi bizottságának külsős tagja – hozzátette: az érintett vezetők már hazajöttek Floridából, de még mindig hallgatnak az ügyről, aminek két oka lehet. Szerinte vagy lapítanak, s arra számítanak, hogy hamarosan elcsitul a botrány, vagy pedig azzal foglalkoznak, hogy utólag legalizálják az utazásukat, s elhitessék a közvéleménnyel, hogy valóban magánúton vettek részt.

Az elnökhelyettes így fogalmazott: ha a vezetők magánpénzből utaztak az Államokba, akkor tárják nyilvánosság elé a repülőjegy- és szállásfoglalási dokumentumokat, hogy eloszlassák a kételyeket az úttal kapcsolatban. Mint mondta, ha igaz, hogy az érintettek a konferenciára utaztak, akkor be kell mutatniuk azokat a dokumentumokat, amelyek ezt igazolják.

Illyés János elmondta: ha Pajna Zoltán alpolgármester és Szekeres Antal jegyző nem tudja tisztázni magát a gyanú alól, s kiderül velük kapcsolatban, hogy a botrány hatására a saját zsebükből utólag fizették vissza a város kasszájába az utazás költségeit, akkor elnézést kellene kérniük Debrecen lakosságától, s távozniuk kell posztjukról. Szerinte kérdéses az is, hogy az elmúlt években lehettek-e olyan külföldi utak, amelyek a floridaihoz hasonlóan szakmai útnak álcázott üdülések voltak közpénzen. Hozzátette: érdekes adalék, hogy a floridai rendezvénnyel azonos időpontban Lengyelországban is volt egy energetikai konferencia, de nem tudni, hogy azon részt vettek-e debreceniek.

Az üggyel kapcsolatban föltettük azt a kérdést a városházának, hogy Pajna Zoltán és Szekeres Antal mikor mutatják be írásos bizonyítékaikat az utazás részleteiről. A polgármesteri hivataltól a következő választ kaptuk: "a városháza álláspontja az eddigiekhez képest változatlan: amennyiben valaki szabadsága terhére, saját költségén, magánemberként utazik el valahová, semmi nem kötelezi arra, hogy számot adjon a munkáltatójának arról, hogy merre jár és kiknek a társaságában. Így a munkáltató nem tudja a feltett kérdéseket megválaszolni". 

DK: Mutassák be a repülőjegyeket!

Az üggyel kapcsolatban ma nyílt levelet intézett Szekeres Antal jegyzőhöz Varga Zoltán önkormányzati képviselő, a DISZ alelnöke, a Demokratikus Koalíció (DK) helyi parlamenti képviselő-jelöltje, aki arra kíváncsi, hogy "2010-től napjainkig az önkormányzat dolgozói, valamint a közgyűlés tagjai közül kik és milyen utazásra kaptak, illetve vettek fel kiküldetési napidíjat".

Varga hozzátette: tájékoztatást kér arról is, hogy Debrecen város önkormányzata és polgármesteri hivatala a fenti időszakban vásárolt vagy foglalt-e repülőjegyet, ha igen, akkor azt mikor és milyen céllal, utazási célponttal, és a megrendelt beszállókártyák kiknek a nevére szóltak.

Kósa Lajos: Florida csak saját költségre!

Az ügy téma volt a köztévé egyik ma reggeli műsorában is, amelyben Kósa Lajos debreceni polgármester egyebek mellett azt mondta: "Mindenkinek megmondtam, hogy csak és úgy mentek el, hogy csak a saját szabadságuk terhére, és minden költséget ők finanszíroznak. Szerintem úgy ezt lehet. Mert akkor egyébként oda mennek, ahova akarnak. Mármint úgy gondolom, hogy az emberek Magyarországon elmehetnek szabadságra, ha ők fizetik az összes költségüket, akkor a munkahelyi vezető legfeljebb jó utat kívánhat nekik. De ma még nem tartunk ott, hogy beszámoltassuk őket, hova mész, akár a Balatonra, akár Németországba, akár Floridába".

Ki fizette a repülőjegyet Floridába?
People watch as the space shuttle Discovery lifts off from pad 39B at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. John DeBruyn (L) and his grandsons Mark (yellow) and Michael from Cheyenne, Wyoming watch from Cocoa Beach as the space shuttle Discovery lifts off from pad 39B at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida July 26, 2005. A crew of seven astronauts is aboard the craft bound for the International Space Station. REUTERS/Marc Serota Pictures of the Month July 2005 Pictures of the year 2005 - RTRIR0K
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.