Dávid Ibolya valótlanul állította, hogy Stumpf figyeltette meg

Valótlanul állította az MDF elnöke Stumpf Istvánról, hogy megfigyeltette őt - mondta ki nem jogerős ítéletében egy UD Zrt.-vel összefüggő személyiségi jogi perben szerdán a Fővárosi Bíróság.

A személyiségi jogi pert azért indította az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere, mert 2008. szeptember 15-én Dávid Ibolya egy parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy Stumpf István megfigyeltette őt, és kreált bizonyítékoktól sem riadt vissza annak érdekében, hogy beavatkozzon az MDF életébe.

Az elsőfokú bíróság szóbeli indoklásában kiemelte: az alperesnek ebben az eljárásban nem sikerült bizonyítania azt, hogy Stumpf Istvánnak köze lett volna ehhez az ügyhöz. Ugyanakkor a bíróság kiemelte azt is, hogy ebben a perben nehéz tényállást megállapítani, mert a lehallgatási botrány kapcsán újabb és újabb körülmények merülnek fel.

A bíró kitért arra, hogy a tényállítások körében a parlamenti szólásszabadságnak is vannak határai. A Fővárosi Bíróság az MDF vonatkozásában elutasította a keresetet, mert nem egy párthatározat vagy döntés részeként hangzottak el a kifogásolt állítások.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet kimondta, hogy Dávid Ibolya kifogásolt parlamenti fölszólalásában megsértette Stumpf István jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, és ezért sajnálkozó nyilatkozatban kell elégtételt adnia.

MDF: Dávid Ibolya csak "másodközlő" volt

Nem az MDF elnöke hozta nyilvánosságra a megfigyelési ügyet kirobbantó hangfelvételen szereplő személyneveket, hanem egy országos hetilap internetes oldala. A hangfelvétel és a rajta szereplő nevek tehát a sajtó által váltak ismertté a nyilvánosság számára. Dávid Ibolya másodközlő volt. Elképesztő, hogy azért kívánják elmarasztalni az MDF vezetőjét, mert közszereplői megszólalása során olyan állításokat idézett, amelyek megjelentek egy független magyar sajtótermékben - reagált Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője. Szerinte egy ellenzéki politikusnak két feladata van, ha valamilyen "égbekiáltó disznóságot", törvénysértést észlel. Mindenekelőtt az illetékes hatóság vizsgálatát kell kérnie, majd - a demokrácia nyújtotta lehetőségekkel élve, és a demokrácia szabályait betartva - tájékoztatnia kell a nyilvánosságot. Dávid Ibolya azt tette, amit egy ellenzéki politikusnak tennie kellett. Úgy tűnik: nagyon sokan munkálkodnak azon, hogy összekuszálják a megfigyelési ügy szálait, és ezzel besározzák az MDF-et. Mi azonban továbbra is bízunk a nyilvánosság erejében, és a józan demokraták támogatásában - írta közleményében.

Tavaly került nyilvánosságra egy lehallgatott telefonbeszélgetés

A tavaly szeptemberben kipattant UD Zrt.-ügyben számos polgári és büntetőeljárás indult. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentést tett a cég ellen, melynek telephelyén a Nemzeti Nyomozóiroda tartott házkutatást, később azonban az ügyészség a büntetőeljárások többségét megszüntette. Ugyanakkor azóta távozott hivatalából Szilvásy György titokminiszter és Laborc Sándor, az NBH főigazgatója.

Tavaly nyilvánosságra került az UD Zrt. egyik vezetője és Csányi Sándor OTP-elnök közötti, ismeretlen módon lehallgatott telefonbeszélgetés felvétele, melyre hivatkozva állította sajtótájékoztatón az MDF elnöke, hogy ellene és pártja ellen törvénytelen adatgyűjtés indult, melynek hátterében Stumpf István állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.