Strasbourgig érhet az UD Zrt. botránya

Megdöbbentőnek tartja a Kúria ítéletét Futó Barnabás, aki Almássy Kornélt védte a Dávid Ibolya volt MDF-elnök elleni személyiségi jogi perben. Dávid Ibolya ügyvédje viszont örül.

Dávid Ibolya jogi képviselője, Féja András szerint ténybelileg helytálló, jogilag megalapozott ítéletet hozott védence ügyében a Kúria. Futó Barnabás, a felperes, Almássy Kornél ügyvédje ugyanakkor érthetetlennek és megdöbbentőnek nevezte a döntést.

A Kúria szerdán helyezte hatályon kívül azt a jogerős ítéletet, amelyben Dávid Ibolyát a jó hírnévhez fűződő jog megsértése miatt 1,4 millió forintot nem vagyoni kártérítésre kötelezték. A Kúria a döntést azzal indokolta, hogy Dávid Ibolya "a nyilvánosságra került hangfelvétellel kapcsolatban, a megismert tények alapján fejtette ki általánosságban megfogalmazott politikai véleményét" a felperes, Almássy Kornél lehetséges szerepével kapcsolatban. A Kúria álláspontja szerint Dávid Ibolya nem állította azt bizonyított tényként, hogy Almássy Kornél adott megbízást a személye elleni adatgyűjtésre.

"Az értékítélet nem volt indokolatlanul bántó, sértő, azt a politikai közszereplő felperes tűrni köteles" - zárul a Kúria szerdai ítéletének indoklása.

Futó Barnabás, Almássy Kornél jogi képviselője ugyanakkor érthetetlennek és megdöbbentőnek nevezte a döntést és közlése szerint az ítélet írásos változatának ismeretében döntenek a további lépésekről. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak jogorvoslatért.

A tavaly februári jogerős - szerdán hatályon kívül helyezett - bírósági ítélet szerint az MDF a 2008. szeptember 12-én a párt honlapján közzétett és egy nappal később Dávid Ibolyának a Népszabadságban megjelent nyilatkozatával olyan hamis látszatot keltett, hogy Almássy Kornél az MDF elnöki posztjának megszerzése érdekében Dávid Ibolyával kapcsolatban adatgyűjtésre adott volna megbízást, és ezzel méltatlanná vált volna a politikai közéletben való szereplésre - mondta el korábban Futó Barnabás az MTI-nek.

Az ügy előzménye, hogy Dávid Ibolya az MDF-ben zajló tisztújítás idején, 2008. szeptember 12-én egy sajtótájékoztatón egy CD felmutatásával - amely egy hangfelvételt tartalmazott arról, hogy őt meg akarják figyeltetni - bűncselekmény elkövetésére és Almássy Kornél személyére utalt, és azt mondta: "méltatlan ember" egy demokratikus parlamentben az, aki ilyen eszközöket igénybe vesz vagy támogat.

A nyilvánosságra került hangfelvételen az UD Zrt. egyik vezetője tájékoztatta az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját, miszerint megbízást kapott arra, hogy az MDF-en belüli belső hatalmi váltás érdekében Dávid Ibolyáról kellene terhelő adatokat gyűjteni. Az is elhangzott, hogy Almássy Kornél akkori MDF alelnök is szereplője az ügynek.

A történtekhez tartozik, hogy Almássy Kornél az MDF alelnökeként elindult az MDF elnöki posztjáért, de - mint akkor közölte - a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták, arra akarták rávenni, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Ezt végül meg is tette. Visszalépésének okairól azt állította: családját, barátait és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették. Ezt követően az MDF kizárta soraiból.

Az adatgyűjtési ügy 2008 szeptemberében pattant ki, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal - azóta távozott - főigazgatójának, Laborc Sándornak a feljelentése alapján házkutatást tartottak az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél, illetve a cég vezetőinek lakásán. Dávid Ibolya, az MDF elnöke a házkutatások után nem sokkal bejelentette: a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen, ezt azonban később bűncselekmény hiányában megszüntették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.