Dávid Ibolya: az UD Zrt. ügye fordított Watergate-botrány

Dávid Ibolya szerint fordított Watergate-botránnyá vált az UD Zrt. ügye Magyarországon, az MDF elnöke azt mondta, hogy bár ő maga megfigyelt, sértett volt, csak gyanúsítottként került az ügyészség látókörébe.

Az UD Zrt. ügye egy fordított Watergate-üggyé vált Magyarországon. 1972-ben az amerikai Demokrata Párt elnökére terhelő adatokat kívántak gyűjteni, e mögött az ügy mögött is lehallgatási szándék volt. Két újságíró oknyomozó munkája eredményeként azonban Nixon elnök is rövid időn belül lemondásra kényszerült - közölte Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Úgy fogalmazott: "Egy ilyen ügyészséggel, mint amilyen Magyarországon van, azt lehetett volna csak elérni, hogy a két oknyomozó újságíró ellen talán még ma is eljárás folyna és talán a Demokrata Párt vezetői ellen is".

A pártelnök szerint kérdés, hogy miért nem indított eljárást a beadványa kézhezvétele után a Legfőbb Ügyészség. Kérdés az is, hogy miért nem válaszol Demeter Ervin fideszes képviselő a neki feltett kérdéseire.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja kedden arról beszélt, hogy a Fidesz szerint az UD Zrt.-ügyben nem Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) lemondott  főigazgatója az egyetlen felelős, ezért meg kell találni a többieket  is, akiknek nemcsak távozniuk kell a közéletből, hanem bíróság előtt is felelniük kell a tettükért.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: Demeter Ervin mondataira mindaddig nem kíván reagálni, amíg a fideszes politikus nem válaszolja meg azokat a már szeptemberben feltett kérdéseket, hogy honnan tudott egy nappal korábban arról, hogy pártelnökként ellene adatgyűjtést végeztek egyes üzleti körök, illetve mit tartalmaztak azok a telefonhívások és sms-üzenetek, amelyek a sajtóhírek szerint fideszes politikusokat kötöttek össze az UD Zrt. embereivel.

Arra a kérdésre, hogy Demeter Ervin Dávid Ibolyára és Herényi Károlyra is célzott-e, amikor a felelősökről beszélt, az MDF elnöke azt mondta: "az egész eljárás egy koncepciós eljárás".

Laborc Sándor lemondásával kapcsolatban a pártelnök kiemelte: egy jogállamban nagyon sérül a hatóságokba vetett bizalom, ha a rendőrség, az ügyészség és a titkosszolgálat ugyanazon tényállásból egészen eltérő következtetésekre jut.

Az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki. Szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozóiroda. Ugyanezen a napon Dávid Ibolya sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kért, amelyet a Fővárosi Főügyészség később elutasított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.