Dávid Ibolya és Szilvásy "az alkotmány szellemében járt el"

Törvényesen járt el 2008 őszén az akkori titokminiszter, amikor az UD-ügyben keletkezett hangfelvételeket átadta a nemzetbiztonsági bizottságnak, s az MDF volt elnöke is jogszerűen próbálta elhárítani az MDF életébe történő beavatkozási kísérletet – mondta ki első fokon a bíróság.

Felmentette szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szilvásy György volt szocialista titokminisztert, Tóth Károlyt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága korábbi alelnökét, Dávid Ibolya egykori MDF-elnököt és Herényi Károly volt frakcióvezetőt az ellenük személyes adattal visszaélés, illetve kényszerítés miatt emelt vád alól. Az ügyész fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. 

Feljelentőkből feljelentettek

A mostani eljárás előzménye tulajdonképpen az UD-ügy volt. A botrány 2008 szeptemberében robbant ki, amikor a titkosszolgálatok által folytatott, kilenc hónapig tartó titkos adatgyűjtés során keletkezett hangfelvételek kerültek nyilvánosságra.

A hangdokumentumokból kiderült egyebek mellett, hogy az Orbán-kormány volt titokminiszterei kapcsolatot tartottak az UD Zrt. vagyonvédelmi vállalkozás vezetőivel, akik korábban maguk is titkosszolgaként dolgoztak. Szilvásy György, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító egykori miniszter ezért az ellenzékkel összefonódó árnyék-titkosszolgálat létrejöttéről beszélt.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) akkori vezetője a titkos nyomozás során keletkezett információk alapján feljelentést is tett, mert állítólag fény derült egyebek mellett arra, hogy az UD-hez kapcsolható személyek feltörték a kormányzati informatikai gerinchálózatot, személyes adatokat, hívószámlistákat szereztek meg, jogosulatlan titkos adatgyűjtést folytattak. Az ügyészség végül a nyomozásokat bűncselekmény hiányában zárta le.

Büntetőeljárást kezdeményeztek viszont Szilvásy ellen, aki az ügyészség szerint jogosulatlanul kezelt különleges személyes adatokat, amikor a hangfelvételeket átadta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak. Erre Tóth Károly, a bizottság akkori alelnöke bírta rá – derül ki a vádiratból, így ő felbujtóként került bele az ügybe.

A felvételeken egyébként többször is hallható volt, hogy Demeter Ervin és Kövér László volt titokminiszterek az UD Zrt. vezetővel folytattak beszélgetést. Egyik alkalommal Demeter az NBH vezetőjének külföldi útjairól kért információt, ami szolgálati titoknak minősül.

Szilvásy az eljárás során azzal érvelt, hogy az esetről – bár a két fideszes politikusnak a vélelmezett bűncselekményekhez nem volt semmi köze – mindenképpen tájékoztatnia kellett a nemzetbiztonsági bizottságot, hiszen parlamenti képviselők egy büntetőügy lehetséges szereplőivel tartottak kapcsolatot. A volt miniszter tehát azt állította: csak a törvényben foglalt kötelességének tett eleget. Tóth pedig azt hangoztatta, hogy a dokumentumok átadását a grémium tagjainak felhatalmazása alapján kérte, így ő sem követhetett el bűncselekményt.

A felvételek ismeretlen forrásból Dávid Ibolyához, az MDF egykori elnökéhez és Herényi Károly volt frakcióvezetőhöz is eljutottak. Dávid 2008. szeptember 12-én egy sajtótájékoztatón felmutatott egy CD-t, és elmondta: az meggyőződése szerint olyan beszélgetést tartalmaz, amely arra utal, hogy őt meg akarják figyeltetni.

A leírt szöveg szerint egy vállalkozó egy vagyonvédelmi céget azzal keresett meg, hogy „azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne”.

A pártelnök erre alapozva kijelentette: Almássy Kornélról van szó, aki érintett lehet a személye ellen irányuló adatgyűjtésben. Annak célja pedig Dávid szerint az lehetett, hogy meg nem engedett módon és eszközökkel befolyásolják az MDF-ben a tisztújítást. Emiatt a Legfőbb Ügyészségen és a Nemzeti Nyomozó Irodánál is feljelentést tett, de az eljárást később bűncselekmény hiányában megszüntették.

Hosszú idő után egyébként Almássy Kornél volt az egyetlen, aki indulni kívánt az MDF elnöki posztjáért. A felvételre hivatkozva azonban Dávid felszólította riválisát, vonuljon ki a pártból és a közéletből is. Almássy ugyan zsarolást emlegetett, pár nappal később mégis visszalépett az elnökjelöltségtől. Döntését utóbb azzal indokolta, hogy a fenyegetésekkel nem mert szembeszállni.

Az eljárás során Almássy elmondta azt is: azt észlelte, hogy Dávid Ibolya egyre inkább nem a jobb-, hanem a baloldal felé “húz”, segíti a Gyurcsány-kormányt, együttműködési megállapodást köt a Tisztelet Társaságával. Ezért elhatározta, hogy indul az elnökjelöltségért, ám ultimátumot kapott a pártvezetéstől, hogy “húzzon el”. 

A bíró szerint a vádlottak alkotmányos értékeket védtek

Az ügyészség ezt az egymástól független két ügyet egyesítette. Dávid Ibolya kétrendbeli személyes adattal visszaélés és egyrendbeli kényszerítés, Herényi Károly egyrendbeli személyes adattal visszaélés, Tóth Károly hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal való visszaélés, Szilvásy György egyrendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal való visszaélés miatt került bíróság elé.

A bíróság azonban a vádakat teljességgel megalapozatlannak találta. Vasvári Csaba bíró többször kiemelte, hogy a vádlottak törvényesen, az alkotmány szellemében jártak el. Élesen bírálta viszont az ügyészséget, hangoztatva, hogy a megvádolt politikusok egyes riválisai, illetve azokkal együttműködő személyek, sértettek, feljelentők, illetve terhelő tanúk kifogásolhatóan jártak el, és szavahihetetlennek bizonyultak a büntetőperben.

A többórás – egy rövid szakaszában minősített adatok miatt zárt ajtók mögött zajló – szóbeli indoklás során a bíró hiányosnak, pontatlannak és egyoldalúnak minősítette a vádiratot, felhívta a figyelmet arra az ősi jogelvre, amely szerint a jog betűjéhez való ragaszkodás súlyos jogtalanságot eredményezhet.

A bíró hangsúlyozta azt is, hogy 2008 őszén az egykori miniszter, illetve vádlott-társa, Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság akkori alelnöke nemzetbiztonsági veszélyek elhárítása érdekében törvényesen lépett fel, Dávid Ibolya és párttársa, Herényi Károly pedig a pártok szabad működésének alkotmányos értékét védelmezve próbálta elhárítani az MDF életébe történő beavatkozási kísérletet.

Herényi Károly és Dávid Ibolya, Tóth Károly és Szilvásy György a bíróság ítélethirdetésén
Budapest, 2012. április 25. Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) volt elnökhelyettese, Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke, Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori alelnöke és Szilvásy György korábbi titkosszolgálatokat felügyelő miniszter (b-j) ül a vádlottak padján az UD Zrt.-vel összefüggésben megvádolt politikusok büntetőperének ítélethirdetésén, a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében. A bíróság első fokon felmentette a megvádolt politikusokat. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.