Húsz perc után elnapolták a frekvenciapert

Megkezdődtek csütörtökön a Fővárosi Bíróságon azok a perek, amelyeket a korábbi koncessziónyertesek indítottak a két országos kereskedelmi rádiós jogosultság pályáztatása során történtek miatt.

A bíróság alig húsz perc után január 5-re napolta a Danubius Rádió Zrt. keresetének tárgyalását. A cég a közelmúltban kiterjesztette keresetét, ami - mint Vörös Orsolya, az ORTT jogtanácsosa a tárgyaláson mondta - "teljesen új helyzetet teremtett". Mint közölte, alperesként nem kaptak elegendő időt az új irat tanulmányozására. Szintén az idő szűkösségére hivatkozva élt hasonló indítvánnyal a másodrendű alperes, a hullámsávot hét évre elnyerő Advenio Zrt. jogi képviselője.

A tárgyalás után Oláh László, a Danubius Rádió Zrt. tulajdonosainak magyarországi képviselője elhárította az MTI azzal kapcsolatos érdeklődését, hogy mi szerepel beadványukban. Egy, a dokumentumot ismerő forrás tájékoztatása szerint annak kimondását kérik, hogy jogi szabályokat sértő módon ítélte oda az ORTT a frekvenciát. Ezért a Danubius által korábban használt hullámsávon most a Class FM-et működtető Advenio Zrt. koncessziós szerződésének felmondását, valamint kártérítést kértek.

Ennél jóval több részlet látott napvilágot pár órával később, a nagyobbik vételkörzetű jogosultságot elvesztő Sláger Rádió Zrt. által indított per első tárgyalásán. A céget képviselő Kónya Imre a tárgyaláson annak a véleménynek adott hangot, hogy összeférhetetlenségi szabályokat sértett, valamint - ahogy azt egy médiahatósági előterjesztés is mutatja - irreális üzleti-pénzügyi ajánlatot tett a pályázó, ezért az ajánlat befogadása, nyertessé nyilvánítása, valamint a pályázóval való szerződéskötés is jogellenes volt.

Annak kimondását is kérte, hogy a pályázat több ponton is jogellenes, ezért a bíróság hívja fel az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT) a közben részvénytársasággá alakult FM1-gyel kötött műsorszolgáltatási szerződés azonnali hatályú felmondására, valamint kérte a pályázat érvénytelenségének kimondását.

Vörös Orsolya, a médiahatóság jogtanácsosa a tárgyaláson arról beszélt: a pályázat kiírása és elbírálása jogszerű volt. A folyamatot pedig azért nem tudta időben - a jogosultság lejárta előtt egy évvel - elindítani a testület, mert akkor még érvényben volt a törvényhozás által korábban kimondott frekvenciamoratórium.

Érvelése szerint nem a pályázat előfeltétele volt, hogy ne legyen érvényes műsorszolgáltatási jogosultsága a jelentkezőnek. A bíróság a per következő tárgyalását január 19-re tűzte ki.

Tavaly december elején döntött úgy – majdnem egyhangú támogatással – a parlament: a médiatörvény módosításával lehetővé teszi, hogy 7+5 éves koncessziójának lejártakor pályázat nélkül nyerjen újabb jogosultságot a két országos kereskedelmi rádió.

A törvényt a köztársasági elnök karácsony és újév között előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta, amely június 30-án kihirdetett döntésében megsemmisítette azt; ezt követően indult el a pályáztatás folyamata.

Mindkét frekvenciára négy-négy ajánlat érkezett, de az ORTT irodája azt javasolta, hogy kettőt-kettőt mindkét futamból zárjanak ki. Végül csak a Rádió1-hálózat egykori ügyvezetőjének tulajdonában lévő Zene Rádió Zrt. ajánlatát dobta vissza a testület, a két későbbi győztesét nem.

Az addig a Sláger által használt frekvenciát így a Neo FM koncepciójával pályázó FM1 konzorcium, míg a Danubius hullámsávjának használati jogát az Advenio Zrt. által működtetett Class FM nyerte el a következő hét évre.

A frekvenciadöntés módja miatt lemondott tisztségéről Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke, aki szerint érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a két, később nyertes pályázatot. A két korábbi nyertes pedig - amelyek 12 év után kényszerültek távozni az éterből -  bírósághoz fordult.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.