Csak a jóknak jár inzulin?

Igazságtalannak és etikátlannak tartja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a cukorbetegek gyógyszerelése során támasztott életmód-követelményeket, és ezért az ombudsman beavatkozását kérik.

Április végén született meg az a miniszteri rendelet, amely alapján negyedévente minden cukorbeteg embernek vizsgálaton kell részt vennie, amelyen egy teszt segítségével meg lehet becsülni, hogy a megelőző hét-tíz hét során betartotta-e a diétáját. Aki a teszt szerint egy évben kétszer nem tartotta be a szénhidrátfogyasztásra vonatkozó szabályokat, az nem részesülhet a korszerűbb, úgynevezett analóg inzulin terápiában. Akik nem ezt, hanem szájon át szedhető tablettát kapnak, azoknál is lesz szankció: a gyógyszer támogatása csökken majd. Bár a Magyar Diabetes Társaság szerint alapvetően jól átgondolt a döntés, a TASZ szerint azért adódik a rendelkezés körül néhány probléma.

A szervezet beadványában azt kérte, hogy az alapvető jogok országgyűlési biztosának hivatala vizsgálja meg a jogszabályt, mert az az egyenlő bánásmód követelményével ellentétes. A rendelkezés kizárólag a cukorbeteg személyek esetében ír elő ellenőrzést, más életmóddal is szorosan összefüggő betegségek esetében nem. Ennek más oka nemigen látszik, pusztán az, hogy ez esetben rendelkezésre áll mérőeszköz.

 A TASZ szerint igazságtalan az intézkedés, a diéta be nem tartásának nem csak fegyelmezetlenség lehet az oka: köztudomású, hogy egészségesen étkezni jóval többe kerül, mint egészségtelenül. Ezért pedig különösen a szegényebb, de egészségbiztosítással másokhoz hasonlóan rendelkező állampolgárokat sújtja majd a rendelkezés.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.