Cáfolja a SOTE, hogy nincs gumikesztyű a kórházban

A pénzhiány miatt az intézmény dolgozói nem kapnak gumikesztyűt a munkavégzéshez - jelent meg az Indexen, kórházi dolgozók információra hivatkozva. A SOTE most cáfolatot adott ki.

A SOTE az Indexnek eljuttatott közleménye szerint nincs korlátozás a védőeszközök - ennek számít a gumikesztyű is - használatában az egyetem egyetlen klinikáján sem.

Hozzátették: az érintett klinika egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való, egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak - mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával is - hangsúlyozták.

Közölték, a klinikára vonatkozó, az egyéni védőeszközök juttatásáról szóló rend is rögzíti, hogy az intézetben a dolgozóknak szabályos védőeszközökkel kell rendelkezniük. Hétfőn a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán szokásos munkavédelmi ellenőrzés történt, amely kiterjedt arra, hogy a dolgozók rendelkeznek-e védőeszközökkel, illetve használják-e azokat. Az ellenőrzés nem állapított meg hiányosságot - írták.

Az Index korábban azt írta, március végén egy reggeli értekezleten közölték a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Intézet dolgozóival, hogy az orvosok, ápolók, takarítók és egyéb szakdolgozók pénzhiány miatt nem dolgozhatnak gumikesztyűben (a műtő és a fekélyambulancia munkatársainak ugyanakkor még jut kesztyű). Kárpáti Sarolta igazgató akkor azt mondta, a műtőből előző nap is kifogyott a kesztyű, így el kellett halasztani több operációt és kezelést is.

A bejelentés hatására a dolgozók felháborodtak, az új szabály kapcsán Bencés Ilona klinikai főnővér akkor szóvá is tette, hogy így nem lehet munkát végezni, mivel az „intézetben nem állnak rendelkezésre a betegellátás alapvető feltételei”. Kárpáti szerint azonban azok megvannak.

A korlátozás óta az érintett dolgozók – többnyire szerény, százezer forint körüli fizetésükből – maguknak vásárolják a három-négyezer forintba kerülő gumikesztyűt, ha nem akarják veszélyeztetni a betegeiket.

Az intézményben – a tevékenységük természete miatt – alapjáraton is rendkívüli a fertőzésveszély, sok hajléktalan beteget ápolnak, emellett pedig olyan pácienseik is vannak, akiknek különösen fontos lenne a fertőzések elleni védelem.

Külön pikantériát ad az ügynek, hogy az egyetemi kórház „munkavédelmi oktatásán éppen azt tanítják, hogy a gumikesztyűvel szemben a nejlonkesztyű nem véd meg a »biológiai átvételektől«, azaz a baktériumok és kórokozók továbbadásától”.

A jelenlegi helyzet sajnos nem meglepő az előzményeket nézve: se a betegek, se az orvosok mosdóiban semmiféle papírt nem tudnak biztosítani, és a szobákban sincsen szappan vagy kézfertőtlenítő. Az orvosok beosztás szerint, maguknak veszik a kéztörlőt és a vécépapírt.

Az Index megkereste az ügyben a SOTE-t is, akik válaszukban elmondták: nincs korlátozás az egyetem semelyik klinikáján, „a védőkesztyűk alkalmazása minden klinikán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján történik”.

Az előző mondatban a védőkesztyű szóra kell figyelni, az Index ugyanis a gumikesztyű használatára kérdezett rá, de a védőkesztyű mindkettőt jelentheti.

Az egészségügyi dolgozók siralmas helyzete miatt Sándor Mária, a még mindig kitartó fekete ruhás nővér hívta tiltakozásra az érintetteket nemrégiben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.