Civil győzelem: mégsem teszik tönkre teljesen a Normafát

Elkészült a Normafa rehabilitációját előkészítő, várva várt Natura 2000-es hatásvizsgálat. Pokorniék letettek végre a sportcentrumról; áprilisban lehet népszavazás.

A XII. kerületi önkormányzat egyebek mellett szeretné a pusztulófélben levő, műemlékvédelem alatt álló épületeket rendbe hozni, a meglévő épületeket új funkciókkal kibővíteni, hosszabb sípályák, valamint nagyobb kiterjedésű új létesítmények létrehozását azonban nem tervezik – erről Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere beszélt kedden újságíróknak.

Pont ideférne egy stadion
Pont ideférne egy stadion
Teknős Miklós / Népszabadság

A hatásvizsgálat főbb megállapításait bemutató budapesti sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán hangsúlyozta: a Natura 2000-es hatásvizsgálat nem az önkormányzat konkrét, a Normafa fejlesztését célzó terveit tartalmazza, hanem a törvényben megfogalmazott lehetőségeket vizsgálja abból a szempontból, hogy milyen hatással lennének a környezetre a különböző elemei.

Bár a dokumentum lehetőségként több fejlesztési elképzelést is megvizsgál - mint például hosszú, új szakaszokkal bővülő, ülőlifttel kiszolgált sípálya, nyári bobpálya, illetve egy új libegő építése -, azonban az elmúlt másfél év egyeztetései és a vizsgálat eredményei az ilyen jellegű túlzó, a környezet károsítását valószínűsítő elképzeléseket nem támogatják - mondta. Hozzátette, hogy új sportcentrumra, nagy kiterjedésű, új építésű épületek létrehozását az önkormányzat nem támogatja.
Pokorni Zoltán közölte: következő lépés a Natura 2000-es hatásvizsgálat és a civil egyeztetések alapján készülő megvalósíthatósági tanulmány, amelyet várhatóan néhány hét múlva mutatnak majd be. A konkrét tervek megismerése után várhatóan április végén tarthatják meg a helyi népszavazást a fejlesztésről - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2013 szeptemberében törvényt alkotott a Normafa területének rehabilitációjával kapcsolatban, és a 350 hektáros terület rendezését a Hegyvidéki Önkormányzatra bízta. A rehabilitációhoz szükséges forrásokat a központi költségvetésből biztosítják majd.

A 190 oldalas Natura 2000-es hatásvizsgálati dokumentum főbb elemeit ismertetve elmondta, hogy Normafa és környéke páratlan természeti kincs, amely sajnos az elmúlt évtizedekben méltatlanul elhanyagolt, rendezetlen területté vált, ezért a rehabilitációja mindenképpen szükséges. A terület nagy környezeti terhelésére példaként sorolta a többi között az illegális tűzrakóhelyeket, a kerékpárosok által használt úgynevezett downhill pályákat, a szemetelést, a természetvédelmi területen parkolást, a korábbi évek nem megfelelő kaszálásának károsító hatásait, valamint a becserjésedést.

Pokorni Zoltán elmondta azt is, a vizsgálati eredmények alapján az önkormányzat szeretné a pusztulófélben levő, műemlékvédelem alatt álló épületeket rendbe hozni, felújítani, új funkciókkal megtölteni. Ezek között említette, a Lóvasút és az Eötvös úti 48. szám alatti épület helyreállítását. Tovább célként jelölte meg "a Fácános területén" levő omladozó ingatlanok rendezését. Itt természetvédelmi-oktatási központot hoznának létre.

A közlekedés szabályozását is kiemelt feladatként jelölte meg. Egyebek mellett elmondta, a nagyszámú látogató miatti erős környezeti terhelést a többirányú megközelíthetőséggel és a funkciók széthúzásával lehetne enyhíteni. Javaslatként felmerült a Normafától lejjebb fekvő területeken kisebb parkolók létrehozása, a tömegközlekedés fejlesztése.

Pokorni Zoltán közölte, hogy a Normafa rehabilitációja keretében szeretnék elérni, hogy az állam sajátítsa ki az Olimpia Hotel területét és épületét. Ezt el kellene bontani - mondta. Úgy fogalmazott: ez "szégyenfoltja a fővárosnak".
Szólt arról is, hogy a Libegő felső végállomásának a rendbetételét is tervezik.

A korábban felmerült, a síelési lehetőségek fejlesztéséről szóló elképzelések kapcsán kijelentette: a Natura 2000-es hatásvizsgálat eredményei és a civilekkel folytatott egyeztetések alapján a síelési lehetőségek fejlesztése csak korlátozottan valósítható meg. Mint fogalmazott, a területre "nem lehet (...) sícentrumot álmodni". Hozzátette, nem kívánnak ülőliftes felvonót létrehozni.

Pokorni Zoltán ugyanakkor szólt arról, lehetséges, hogy a Kis-Norma lejtőn a Mátyás király útig érő hajdani sípályát helyreállítják. Ha ez megtörténik, akkor ennek hatásait figyelemmel kísérnék - jegyezte meg. Elmondta azt is, hogy meg kell oldani a szánkózók és a síelők elkülönítését a balesetek visszaszorítása érdekében.

Musicz László, a Natura 2000-es hatásvizsgálat projektvezetője közölte, hogy két vegetációs ciklus vizsgáltak végig. A védett növény- és állatfajok közül kiemelte a csíkos boglárkát, - mint mondta - a fokozottan védett lepkefaj "hihetetlen drámai helyzetbe került". A rehabilitáció eszköz lehet ahhoz, hogy ez a faj megmeneküljön - jegyezte meg Musicz László.
Közölte azt is, hogy a területen 49 védett lepkefajt azonosítottak. Musicz László szavai szerint a december eleji jégkár a Normafa rehabilitációját még sürgetőbbé teszi. A Natura 2000-es hatásvizsgálat anyaga a normafa.info oldalon elérhető.

A Normafa beépítésének terve korábban hatalmas felháborodást váltott ki elsősorban a környékbeliek, illetve környezetvédők részére, ennek hatására Pokorniék fokozatosan hátráltak ki a többmilliárdos beruházás terve mögül. Ennek hátteréről korábbi cikkünkben olvashatnak részleteket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.