galéria megtekintése

Pokorni inkább nagyon hallgat valamiről

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 27. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A jelek szerint továbbra sem tett le a kormány és a XII. kerület vezetése a Normafa-beruházásról: az önkormányzat által megrendelt, 2015 elejére elkészülő megvalósíthatósági tanulmányban zöldterület-beépítések és új sportlétesítmények is szerepelnek. A Natura 2000-es hatásvizsgálat viszont hónapok óta késik.

A Normafánál építendő sí- és sportcentrum ötletét 2013-ban dobta be a kormány, és a természetvédelmi oltalom alatt álló, Natura 2000-es besorolású terület nagyarányú beépítésének megkönnyítése miatt törvényt is módosított a kormánytöbbség. A változtatással kivonták az erdős hegyoldalt a környezetvédelmi és az építési szabályozás hatálya alól.

Még érintetlen... Nyugalom a Normafán
Még érintetlen... Nyugalom a Normafán
Teknős Miklós / Népszabadság

A kerületi és a fővárosi lakosság tömeges felháborodása nyomán Pokorni Zoltán polgármester májusban bejelentette, hogy nem lesz sícentrum, csupán a meglévő épületek, turistautak, kiszolgáló létesítmények, játszóeszközök felújítására szorítkozó fejlesztést terveznek. Akkortól Pokorni a beruházás szó használatát is minden alkalommal kikérte magának a Normafával kapcsolatban: szerinte csak fejlesztésről és a meglévő területhasználati problémák megoldásáról lehet szó.

 

Ám az idén júliusban az önkormányzat felhívást tett közzé egy olyan megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, amely a címe szerint a Normafa Történelmi Sportterület rehabilitációjának, a valóságban viszont a terület részleges beépítésének, egy 3,5 milliárd forintos beruházás végrehajtásának a lehetőségeit elemzi.

A kiírás többek között a következőket tartalmazza: „Épített projektelemek (min. 50% arányban és 150 hektárra kiterjedő zöldfelületeket tartalmazó területek), sportpályák, -eszközök (megközelítőleg 2000 négyzetmétert meghaladó nettó alapterületű sportlétesítmény; minimum öt sportág vizsgálata, ide nem értve a vízi-, légi- és a technikai sportokat), kiszolgáló létesítmények, támogató infrastruktúra, kereskedelmi szálláshelyek”. Ennek ismeretében egyáltalán nem úgy fest, mintha az önkormányzat lemondott volna az új létesítményekről, illetve adott esetben a sísport infrastruktúrájának bővítéséről.

Nyoma sincs annak a Natura 2000 hatásvizsgálatnak, amely meghatározná a terület természetvédelmi értékeinek megőrzéséhez szükséges korlátozásokat
Nyoma sincs annak a hatásvizsgálatnak, amely meghatározná a terület természetvédelmi értékeinek megőrzéséhez szükséges korlátozásokat
Teknős Miklós / Népszabadság

Lapunk információi szerint a megvalósíthatósági tanulmányon már az utolsó simításokat végzik, de egyelőre nyoma sincs annak a Natura 2000 hatásvizsgálatnak, amely meghatározná a terület természetvédelmi értékeinek megőrzéséhez szükséges korlátozásokat. (Holott eredetileg a kiírók is úgy számoltak, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt már a harmadik negyedévben elkészülő környezeti hatásvizsgálat tényeinek ismeretében fogalmazhatják meg.)

A Natura 2000-es hatásvizsgálat immár több mint egy éve készül egy kormányzati és fideszes önkormányzati megrendelésekkel gazdagon ellátott mérnökirodánál. Ez a gyakorlat fölöttébb szokatlan egy nemzeti parki terület esetében, ahol kis túlzással minden bokrot és fűszálat ismernek már a szakemberek, nem kell új kutatásokat végezni. A Népszabadságot több forrásból is úgy tájékoztatták, hogy a környezeti hatásvizsgálat készítője folyamatosan egyeztet a Normafa leendő beruházóival (akiket eddig sem a kormány, sem a kerületi önkormányzat nem nevezett meg), és igyekszik olyan dokumentumot készíteni, ami megfelel a befektetők igényeinek.

A környezetvédők most azért lobbiznak, hogy még a véglegesnek szánt verziót is láthassák a nyilvánosságra hozatal előtt,
A környezetvédők most azért lobbiznak, hogy még a véglegesnek szánt verziót is láthassák a nyilvánosságra hozatal előtt
Teknős Miklós / Népszabadság

Pokorni korábban megígérte, hogy a civil zöldeket is bevonják a Natura 2000-es hatásvizsgálat elvégzésébe, nekik azonban eddig csupán egy – a civilek szerint értékelhetetlen színvonalú – közbenső munkaanyagot mutattak meg, azóta senki nem konzultált velük.

A környezetvédők most azért lobbiznak, hogy még a véglegesnek szánt verziót is láthassák a nyilvánosságra hozatal előtt, attól félnek ugyanis, hogy a szöveg olyan kompromisszumokat tartalmaz majd, amelyek lehetetlenné teszik a legféltettebb élőhelyek megőrzését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.