galéria megtekintése

Hasznosítsa újra a karácsonyi maradékot!

0 komment

NOL
NOL

A karácsonyi előkészületek közben sok háziasszonynak megszalad a keze, amikor a hozzávalókat összevásárolja. Főleg azok, akik nagy vendégséget tartanak, hajlamosak arra, hogy a jó ízzel elfogyasztható mennyiség többszörösét készítsék el. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, mellyel a menü megmenthető.

Maradék húsból is lehet gyros
Maradék húsból is lehet gyros
M. Schmidt János / Népszabadság

A nyugati típusú társadalmakban kidobott, fogyasztható élelmiszerek mennyiségével felszámolható lenne az éhínség. Becslések szerint a világban a megtermelt élelmiszer egyharmada érintetlenül kerül a szemétre, ez évi 1,3 milliárd tonnát jelent. Magyarországon a lakossági élelmiszer-hulladék, tehát az a mennyiség, ami már közvetlenül a háztartásokból kerül a szemétbe, 400 ezer tonnára tehető.

A kárba veszett élelmiszer a fölösleges előállítási folyamatok miatt környezetszennyező, ráadásul az éhezők egyre növekvő számát tekintve ez a pazarlás erkölcstelen is.  Hogy ez a helyzet megváltozzon, az Élelmiszerbankok világszerte azért küzdenek, hogy a kidobásra kerülő élelmiszerek mennyisége jelentősen csökkenjen, a rászorulók élelmezése pedig biztosított legyen. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a témában "Esélyt az Ételnek" címmel szemléletformáló programot indított el, melynek anyagai a www.eselytazetelnek.hu oldalon érhetőek el.

 

A szemléletformás egyik sarokköve a maradékok minimalizálása, illetve okos felhasználása a háztartásokban. Hogy a karácsonyi maradék miként használható fel okosan, arról összegyűjtöttünk néhány tippet.

Az olyan hagyományos karácsonyi fogásokkal, mint a töltött káposzta vagy a halászlé, nem lehet gond, hisz jól tűrik a fagyasztást. Az egyben sült fasírt hűvös helyen tartva napokig eláll és változatos ételekhez kínálható feltétként.

A megmaradt sült hús viszont sokat veszít élvezeti értékéből, ha hűtik, fagyasztják. Ezeket érdemesebb zsírban eltenni, majd fogyasztás előtt átpirítani, vagy újra feldolgozni és úgy tálalni. Akinél csirke vagy pulyka volt a terítéken, az adhatja a nyesedéket salátához, majonézes krémekhez vagy pástétomba. A megmaradt pörköltből, hússzeletekből pépesítve vagy ledarálva finom ragu készülhet tésztaételekhez, csak egy kis zöldséggel, sajttal, paradicsompürével kell feldúsítani, illetve újrafűszerezni.

A megmaradt húsból, zöldségből készülhet pizza feltét vagy „batyutöltelék". A leveles tésztába csomagolt hús sajttal, fűszerekkel, zöldségekkel gazdagítva az első munkanapon vagy az iskolában is jól fog jönni.  A nyers tésztából készült batyuk és tekercsek a mélyhűtőben várakozhatnak addig is. Ha a tészta elég vékony vagy félkész állapotú, nagyon gyorsan átsül, amikor szükség van rá.

A levesből megmaradt zöldségek pürésítve lefagyaszthatók, így kevesebb helyet is foglalnak, és később felhasználhatóak például vadas mártáshoz vagy szendvicskrémekhez. A levest alaplének is el lehet tenni. Praktikus megoldás jégkocka tartóban fagyasztani, mert könnyebben adagolható. Ezt a módszert a mártásoknál, sonkalénél vagy fűszervajaknál is be lehet vetni, de a maradék bort is lefagyaszthatjuk, így ha egy ételbe kell az íze miatt, nem szükséges új palackot bontani.

Amiből azonban tipikusan nagyobb mennyiség marad meg, az a kenyér illetve a sütemények. A szikkadt kenyér pirítósként, bundás kenyérként, felkockázva levesbetétként éledhet újjá, de teljesen kiszárítva és ledarálva panírmorzsa lehet belőle.

A sütemények krémekkel, mártásokkal kínálva újra élveztetőek lesznek. Az aprósüteményt le is lehet fagyasztani. Ha nyert tészta maradt meg, az is bekerülhet a mélyhűtőbe. Sütés előtt néhány órával ki kell tenni az asztalra, másnapi felhasználáshoz a hűtőbe, hogy a tészta életre keljen.

A mézeskalács sütés a karácsonyi előkészületek elmaradhatatlan programja sok családnál, még ott is, ahol annyira nem rajonganak érte vagy hamar ráun a família. A megmaradt mézeskalácsot nem kell kidobni: ledarálva keksz helyett használható sütés nélküli tortalapokhoz vagy tekercsekhez, de akár a reggeli müzlibe is kerülhet egy-két evőkanálnyi durvára tört mézeskalács.

A kiszikkadt bejgli nem túl élvezetes, de gubaként újragondolva gyors és finom desszert csapható össze belőle akár a szilveszteri bulira is.

Tipikus maradékfaló sütemény az édes vagy sós kenyérpuding és a püspökkenyér. Előbbi a szikkadt pékárukat nyeli el, utóbbi a megmaradt tojásfehérjét, sárgáját, maradék diót, mandulát, aszalt gyümölcsöt és csokoládét.

Az esztétikai hibák a zöldség és a gyümölcs élvezeti értékét és tápanyagtartalmát nem rontják. Ami túl csúnyácska ahhoz, hogy önmagában megállja a helyét a tányéron, az jó még alapanyagnak, akár úgy is, hogy a sérült vagy poshadásnak indult részeket kivágjuk. A fonnyadt alma lereszelve, süteménybe felhasználható, szeletelve, megsütve húsokhoz kiváló köret, a száraz héjú citrusféle kipréselt leve épp oly finom, mint a zsengébbé.

A kamra- illetve fagyasztó ürítést már az ünnepek előtt jó megcsinálni, de ha csak 26-án válik nyilvánvalóvá, hogy a megmaradt alapanyagokat és tartósított készételeket nincs hol tárolni, akkor erre is időt kell szakítani. Amire már nincs szükség vagy van helyette frissebb, jól fog jönni a segélyszervezeteknek, ingyenkonyháknak, az emberi fogyasztásra már nem ajánlott termékeket pedig fel lehet kínálni az állatmenhelyeknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.