Bölcsészkari mesterkedés

A mesterképzésre készülő hallgatók tájékoztatását szolgálta a Mesterek Napja elnevezésű börze, melyet az ELTE bölcsészkara rendezett pénteken Budapesten a Gólyavár Konferenciaközpontban.

A rendezvény egyik vendégeként Manherz Károly felsőoktatásért felelős szakállamtitkár elsősorban a tájékoztatás fontosságáról beszélt. Lapunknak nyilatkozva azt mondta: a mesterszakokra kevesebb felkészülési időt jutott, ezért a jövő szeptembertől tömegesen induló képzésekről a hallgatók is kevesebbet tudnak, mint az alapképzés feltételeiről.

A gólyavári rendezvény elsősorban a bölcsész alapdiplomásokat kívánta tájékoztatni továbbtanulási lehetőségeikről. Ez természetesen nem véletlenül volt így, hiszen a bölcsész területen megalapított ötven ún. diszciplináris mesterszakból negyvenek az indítási jogát a nagy hírű fővárosi intézmény nyerte el, emellett húsz tanári mesterképzést is indíthat.

Manherz Károly ugyanakkor utalt arra is: feloldódott az a látszólagos ellentét, amely az egyetemek és főiskolák között mutatkozott a mesterszakok akkreditációjának bizonyos  szakaszában. A jövőre államilag támogatott mesterképzésre fenntartott 21 700 helyből – ez a három évvel ezelőtt alapképzésre felvett hallgatói létszám 35 százaléka – tízezret a főiskoláknak jutott; 1700 helyet egyébként nem osztottak ki,  erről utólagosan dönt majd a szaktárca a jelentkezések ismeretében. Manherz egyelőre nem tart túljelentkezéstől; szerinte inkább azért kell erőfeszítéseket tenni, hogy a mindenkori harmincöt százalékos keretet fel tudják tölteni hallgatókkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.