Fideszes bojkott miatt elmaradt a fővárosi közgyűlés

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés péntek esti, szocialista képviselők által kezdeményezett rendkívüli ülése.

Tarlós István főpolgármester azt követően állapította meg, hogy nem tartható meg az ülés, hogy a 34 fős testületből rajta kívül mindösszesen tizenegy ellenzéki képviselő jelent meg. Közölte, a Fidesz-KDNP képviselői előzetesen bejelentették távolmaradásukat, és ez eleve a közgyűlés határozatléptelenségét jelenti.

A Fidesz által bojkottált ülésen az ellenzék olyan kínos ügyekkel akarta volna szembesíteni a kormányoldalt, mint az önkormányzati választási rendszer módosítása.Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője és Tüttő Kata fővárosi szocialista képviselő a sikertelen ülés után újságíróknak azt mondta: Tarlós István cinizmusát és konszenzuskeresésre való alkalmatlanságát mutatja, hogy a főpolgármester pénteken 19 órára hívta össze azt a rendkívüli ülést, amelyen az MSZP a fővárost érintő legfontosabb kérdéseket kívánta megtárgyalni.

Horváth Csaba hozzátette, a főpolgármester ezzel "elsunnyogta", hogy állást foglaljon az önkormányzati és választójogi törvény legutóbbi, a Fővárosi Közgyűlés jövőbeli összetételéről szóló módosításáról. A szocialisták emellett azt is szerették volna elérni, hogy a képviselők állást foglaljanak Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek szerintük "Budapest-ellenes" intézkedéseiről, valamint a fővárosi vállalatok tervezett államosításáról.

Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke úgy fogalmazott, a Fidesz-KDNP ismét cirkuszt csinált a Fővárosi Közgyűlés üléséből, pártja célja pedig, hogy a nekik rendkívül kedvezőtlen választási törvénymódosítás ellenére is minél több képviselővel legyenek jelen a következő közgyűlésben.

A közgyűlés határozatképtelenségének megállapítása mindössze öt percig tartott, Tarlós István mellett ugyanis csak az MSZP, a Jobbik képviselői, valamint egyes független képviselők (az Együtt-PM politikusai) voltak jelen az ülésteremben.
A rendkívüli közgyűlés összehívását több ellenzéki képviselő kezdeményezte egyebek mellett az önkormányzati választási rendszer módosítása miatt.

Tarlós István az ülésen közölte azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlés következő rendes ülését hétfőre hívja össze.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.