BKV: négymilliárd GPS-es utastájékoztatásra

Négymilliárd forintot nyert a BKV a felszíni GPS-alapú utastájékoztatási rendszer telepítésére; mintegy 1500 járművön megújulnak a kijelzők, a buszokon, a villamosokon és trolikon az akusztikus tájékoztatást is lecserélik.

Négymilliárd forintot nyert a BKV a felszíni GPS-alapú utastájékoztatási rendszer telepítésére, a teljes bekerülési költség mintegy ötmilliárd forint - közölte a társaság. A projekt keretében 2012-ig földi helymeghatározási rendszeren alapuló forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer valósul meg, amelynek segítségével csaknem 2300 járművet nyomon tudnak követni, valamint forgalmi zavar esetén gyorsan, rugalmasan tudnak beavatkozni.

A beruházás látványos eleme a korszerű utastájékoztatási rendszer; mintegy 1500 járművön megújulnak a kijelzők, valamint minden buszon, villamoson és trolin a jelenleg meglévő akusztikus tájékoztatást is lecserélik. Emellett a közterületi tájékoztatási rendszerek is megújulnak, a beruházás három éve alatt mintegy 250 új kijelzőt helyeznek el a megállókban, és beillesztik a már most is meglévő 60 végállomási kijelzőt a rendszerbe.

A közterületi kijelzőkön megjelenik a járművek számjelzése, célállomása és pontos indulási ideje, de egyéb információkat (például a jármű alacsonypadlós jellege, terelések, forgalmi változások) is jelezni szeretnének. Az infokommunikációs akadálymentesítés is fontos irányelve a fejlesztésnek, a BKV kapcsolatban áll a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével, hogy a kivitelezési munkák során a lehetőségek szerint figyelembe tudják venni a speciális szempontokat is.

A rendszert az uniós forráson kívül a hazai költségvetési előirányzatból és a BKV saját hozzájárulásából finanszírozzák, a kiépítés a közbeszerzés után várhatóan 2009-ben kezdődik és 2012-ben fejeződik be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.