Bizottság dönt: van-e a T. Házban 'cigánybűnözés'

Nem talált érdemi kivetnivalót abban a Parlament házbizottsága, hogy a szocialista Ujhelyi István megvonta a szót a jobbikos Novák Elődtől, amiért az a "cigánybűnözés" kifejezést használta egy vitában. Viszont az ügyrendi bizottság állásfoglalást fog majd hozni a vitatott szó jövőbeni használatáról.

Jobbikos kezdeményezésre rendkívüli házbizottsági ülést hívtak össze szerdán a Parlamentben, miután Ujhelyi István szocialista levezető elnök megvonta a szót a szélsőjobboldali párt egyik parlamenti képviselőjétől. Novák Előd mikrofonját azután kapcsoltatta ki az MSZP-s politikus, hogy az a Médiatanács munkájának értékelésekor többször is „cigánybűnözésről” beszélt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Ujhelyi nem először tette egyértelművé, hogy számára ez a fajta kirekesztő és rasszista alapú beszéd nem fér össze a T. Ház méltóságával (sem), ezért bevett gyakorlata, hogy hasonló esetekben figyelmezteti a jobbikos képviselőket.

Úgy tudni, hogy a házbizottság szerda délutáni ülésén a jobbikos Balczó Zoltán (aki szintén a Parlament egyik alelnöke) bár kifogásolta, hogy a „cigánybűnözés” kifejezést nem lehet büntetlenül használni, de azt ő is kijelentette a zárt ajtók mögötti tanácskozáson: „nem vonja kétségbe, hogy az ülésvezetés bírálatának volt minősíthető, amit Novák Előd mondott”, vagyis eszerint jogos volt a mikrofon kikapcsolása.

A házbizottság ülésén elhangzottakról Ujhelyi István számolt be politikusi facebook-oldalán, többek között azt írva: Balczó amellett, hogy szerinte a szocialista politikus „önkényes döntést” hozott, egyértelművé tette azt is, hogy az ülésvezető elnököt mérlegelési jog illeti meg a sértő kifejezések megítélése kapcsán.

„Az esethez tartozik még, hogy a házbizottsági ülésen a fideszes Gulyás Gergely többek között arról beszélt: a jobbikos képviselő célja a provokáció volt, hiszen mindig is következetes volt a gyakorlatom ezekben az esetekben. Az LMP-s Mile Lajos is arról beszélt az ülésen, hogy – miután Novák bírálta az ülésvezetést – 'teljesen jogszerűen' vontam meg tőle a szót” - írja beszámolójában Ujhelyi a közösségi oldalon.

A szocialista politikus arról is beszámolt, hogy a házbizottság végül az esetet az ügyrendi bizottsághoz küldte meg, ahol döntenek majd arról: használható-e „cigánybűnözés” kifejezés büntetlenül a T. Házban vagy sem. „Balczó egyébként azt kérte: szülessen majd egyértelmű állásfoglalás az ügyben és ne fordulhasson elő, hogy míg az egyik alelnök (például ő maga) hagyja az ilyen beszédet, addig Ujhelyi István szankcionálja azt. Egy biztos, én továbbra azt képviselem, hogy nincs helye a rasszista, vagy általánosan kirekesztő alapú kifejezéseknek a Parlamentben. Még, ha ezért ki is rekesztenek egyesek” - olvasható a szocialista politikus közösségi oldalán.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.