Bizalmi szavazást kért maga ellen az elítélt DK-s polgármester

Tóth József polgári polgármestert nem jogerősen elítélték bűnpártolás miatt. A város képviselő-testületének tagjai - köztük a fideszesek - a támogatásukrók biztosították a saját magával szemben kért bizalmi szavazáson.

Bizalmi szavazást kért saját magával szemben Tóth József, a Hajdú-Bihar megyei Polgár város polgármestere a település képviselő-testületétől, mert a politikust három hete nem jogerősen több mint félmillió forint pénzbüntetésre ítélték bűnpártolás miatt.

Mint beszámoltunk róla: a Debreceni Járásbíróság hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt nem jogerősen 540 ezer forint pénzbüntetésre  és 750 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére ítélte Tóth József polgári polgármestert, volt MSZP-s parlamenti képviselőt, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés egykori alelnökét egy 2005-ös ügy miatt.

A jelenleg a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló Tóth ellen 2010 szeptemberében (az önkormányzati választás előtt pár héttel) azért indított eljárást a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség, mert a vádhatóság szerint Tóth Józsefnek kötelessége lett volna feljelentést tennie az M3 Kht.-nál még 2005-ben tapasztalt visszaélésekkel kapcsolatban. 

A bíró az indoklásában azt mondta: Tóth Józsefnek nem állt szándékában eljárást kezdeményezni a tudomására jutott visszaélésekről, és a közgyűlés akkori elnökével is csak egyes információkat kívánt megosztani. A bíróság szerint a büntetőeljárás meghiúsítására törekedett azzal, hogy utasítást adott a pénzügyi szabálytalanságok megoldására.

A polgármester a képviselő-testületi ülésén azt mondta:  az általa megyei alelnökként összehívott munkamegbeszélésről megrendelésre, titokban hangfelvételt készítettek, ennek alapján látja bizonyítottnak a bíróság, hogy bűnpártolás
történt. Hozzátette: az ügy másodfokon folytatódik, amire vélhetően az őszi önkormányzati választásokig már nem kerül sor.

Tóth József közölte: saját magával szemben azért kezdeményezett bizalmi szavazást, mert csak akkor kívánja folytatni a polgármesteri munkáját, ha bizalmat kap a képviselőktől.

A képviselő-testület tagjai - három MSZP-s, két fideszes és három független képviselő - név szerinti szavazáson egyhangúan a támogatásukról biztosították Tóth Józsefet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.