Első fokon bűnpártolásban bűnös a DK-s polgármester

Több mint félmillió forint pénzbüntetésre ítélték Tóth Józsefet, Polgár DK-s polgármesterét egy 2005-ös bűncselekmény miatt. A polgármestert négy éve az önkormányzati választás hajrájában gyanúsították meg, szerinte politikai boszorkányüldözés áldozata lett.

A Debreceni Járásbíróság ma hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt nem jogerősen 540 ezer forint pénzbüntetésre  és 750 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére ítélte Tóth József polgári polgármestert, volt MSZP-s parlamenti képviselőt, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés egykori alelnökét egy 2005-ös ügy miatt.

A jelenleg a  Demokratikus Koalíció színeiben politizáló polgármester "elfogadhatatlannak és fölháborítónak" nevezte az ítéletet, ezért fellebbez. Ugyancsak fellebbez a védője, Helmeczy László, aki az ítélet kihirdetése után közölte a bíróságon: a tényállás téves, és több helyen "iratellenes". Az ügyészség képviselője tudomásul vette az ítéletet.

Mint beszámoltunk róla: Tóth ellen 2010 szeptemberében (az önkormányzati választás előtt pár héttel) azért indított eljárást a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség, mert a vádhatóság szerint Tóth Józsefnek kötelessége lett volna feljelentést tennie az M3 Kht.-nál még 2005-ben tapasztalt visszaélésekkel kapcsolatban.

Akkor ugyanis Tóth Józsefnek – aki akkor a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke volt – tudomására jutott, hogy a megyei önkormányzat által alapított M3 Kht.-nál gazdálkodási és pénzügyi szabálytalanságok történtek, ezért ezekről feljegyzésben tájékoztatta a megyei közgyűlés vezetését.

Személyesen is tárgyalt a kht. illetékeseivel, akik közül egyikük titokban hangfelvételt készített a beszélgetésről. Ebből kiderült: Tóth József indulatosan kérdőre vonta az elkövetőket, s javasolta, hogy amit papíron lehetséges elrendezni, azt rendezzék el esetleges visszadátumozással is.

A törvénytelenségek elkövetőit azóta pénzbüntetésre ítélték, több esetben már jogerős ítéletek is születtek sikkasztás, magánokirat-hamisítás és számviteli rend megsértése miatt.

Az eljárás során Tóth Józsefet mindvégig tanúként hallgatták ki, de 2010-ben bűnpártolással gyanúsították meg, erről akkor Tóth József azt mondta: "A bűnpártolás elkövetésével való ügyészségi meggyanúsításom az önkormányzati választásokra időzített politikai támadás. Ami ellenem zajlik, az a választási kampány része, azaz politikai boszorkányüldözés a javából".

Szilágyi Ágnes bíró az indoklásában azt mondta: Tóth Józsefnek nem állt szándékában eljárást kezdeményezni a tudomására jutott visszaélésekről, és a közgyűlés akkori elnökével is csak egyes információkat kívánt megosztani. A bíróság szerint a büntetőeljárás meghiúsítására törekedett azzal, hogy utasítást adott a pénzügyi szabálytalanságok megoldására.

Az 540 ezer forint pénzbüntetés 540 napi fogházbüntetésre változtatható. Az ügy másodfokon folytatódik.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.