A hetedik menet: Mécs Imrét is kihallgatták

Mécs Imrét is kihallgatták a rendőrségen. A volt szabaddemokrata-szocialista politikust ugyanazzal gyanúsítják, mint amit több Szabadság téri tiltakozó ellen felhoztak: a firkálással rongálás szabálysértést követett el.

A Szabadság téri birodalmi sasos szobor építése körüli polgári engedetlenségi akció miatt idézték be Mécs Imrét a rendőrségre, aki gyanúsítottá vált a Holokauszt Emléknapon. Eddig tizenhárom tüntetőt hallgattak ki, többektől ujjlenyomatot is vettek.

Mécs a kihallgatáson elmondta, hogy a kormány által tervezett emlékmű társadalmi egyeztetés nélkül az érintettek szervezeti valamint a tudományos körök illetékesei által kifogások ellenére született meg, a nagymérvű tiltakozás ellenére a kormány folytatja az építkezést. - Ez ellen léptünk fel igen nagy számban - mondta Mécs -, és eddig hat alkalommal bontottuk le lényegében szimbolikusan az építkezésnek a kordonjait és a molinóit. A tömeg gondosan vigyázott arra, hogy az építkezés érdemi szerkezetében kárt ne okozzon. Ezeket magam is támogattam és jelen voltam.

A volt képviselő elmondta azt is, hogy a rendelkezésre álló szabad helyre történelmi évszámokat írjon, ezeket egy kék színű festékszóróval helyezte el. Végezetül megjegyezte, nem kívánja megjegyezni azokat, akikkel az elmúlt napokban a Szabadság téren volt, a kárt és annak mértékét nem ismeri el.

Mécs Imre érdeklődésünkre elmondta, hogy ujjlenyomatot nem vettek tőle, így azt nem kellett megtagadnia (Fried Alice újságíró, a Soá túlélője megtette). 

A tiltakozók szerdán hetedszer bontották el az épülő szobortalapzat körül a kerítést. Az engedetlenségi akció alatt ismét kifeszítették a „Történelemhamisítás = szellemi kútmérgezés"-feliratú táblát. Miként eddig minden alkalommal, most is előkerültek a bedobozolt emléktárgyak (könyvek, fotók, kövek), amelyeket az építési területen mécsesek és gyertyák mellé helyeztek el. A tüntetők azt tapasztalták, hogy a munkások napközben, a kordon takarásában jócskán haladtak, a vasalattal majdhogynem teljesen elkészültek, hamarosan betonozni fognak. Csütörtökön este újra bontás lesz, a 150-200 tiltakozó újra ellátogat a helyszínre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.