Engedett a kormány, de így is bezárnak 49 intézményt

Ha nem is hatvanhármat, ahogyan ezt először jelezték, de 49 kormányzati háttérintézményt valóban megszüntet a kabinet – tudta meg az origo.hu.

Hosszú lobbiidőszak, sok háttéregyeztetés után az origo.hu szerint kormánydöntés született arról, melyik háttérintézményeket szüntetik meg.

Lázár János először január 21-én a Kormányinfón jelentette be a háttérintézmények megszüntetéséről vagy a minisztériumokba történő beolvasztásáról szóló szándékot. Az eredeti tervek szerint a 73 intézményből csak tíz maradt volna meg. Napvilágot látott az érintettek listája  is, ám ekkor már tudni lehetett, hogy többségüket különböző okokból meg fogják tartani.

A háttérintézményekhez ugyanis minisztériumi vagy egyéni érdekek, személyes kapcsolatok társultak. Rajta volt a listán többek között a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete is, pedig a tudásközpont létrehozását maga Orbán Viktor támogatta. Érthető, hogy Miszlivetz Ferenc szociológusprofesszor lapunknak egyszerűen vaklármának nevezte a hírt.

Tudósítónknak elmondta: "Mi eddig minden kormánynak felajánlottuk a felsőoktatás és a kutatás nemzetköziesítésére kidolgozott javaslatainkat, de egyiket sem érdekelték igazán. Orbán Viktor viszont négy órát szánt a város- és vidékfejlesztési elképzelé­seink megvitatására, a felújításra váró épületek megtekintésére. Később elküldte szakembereit, és támogatásáról biztosította a húszéves múltra visszatekintő civil kezdeményezést."

Lázár János valószínűleg azért nevezett meg sok intézményt, hogy legyen miből alkudni az egyeztetésen. A listából az láthatóvá vált – s az origo.hu értesülései ezt megerősítik –, hogy Balog Zoltán, valamint Fazekas Sándor tárcáihoz tartozó intézmények közül zárnak be a legtöbbet. 

Az origo.hu úgy tudja: tömeges elbocsátások nem várhatók a háttérintézmények megszüntetésének következményeként. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.