Betelt a pohár, még az ellenzékkel is lepaktálnak a szakszervezetek

Nyílt levélben követelik a kormánytól a személy- és teherfuvarozás területén működő közlekedési szakszervezetek az ágazatra egységesen érvényes életpályamodell kidolgozását, a bérek rendezését, a munkakörülmények javítását.
Betelt a pohár a közlekedési ágazatban működő szakszervezeteknél – ez derült ki a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) hétfői kongresszusán. A vasutasokhoz hasonlóan a városi közlekedésiek, a teherfuvarozók és a volánosok is lázadnak, mert hiába szajkózzák a problémáikat, süket fülekre találnak azoknál, akiknek kötelességük és lehetőségük is lenne felszámolni azokat.

Együtt lépnek fel érdekeik érvényesítése érdekében: nyílt levélben követelik a kormánytól az ágazat minden szereplőjére érvényes életpályamodell kidolgozását, valamint a kiegyensúlyozott működéshez szükséges egységes szabályozási rendszer felállítását, a bérek rendezését és a munkakörülmények javítását.

Szeretnék elérni azt is, hogy az ágazatra dolgozzanak ki olyan nyugdíjrendszert, amely lehetővé teszi, hogy azok, akik egészségi okokból alkalmatlanná válnak korábbi munkakörük betöltésére – például ha valakinek megromlott a látása, így nem vezethet autóbuszt –, a tényleges öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt tisztességgel visszavonulhassanak.

Emellett a közlekedésiek szakszervezeti törvényt akarnak, s ennek alapjait több ágazattal közösen maguk kezdik el lerakni. A közlekedésben működő érdekvédők elsőként vállalják nyíltan azt is: céljaik elérése érdekében rendszeres, folyamatos szakmai egyeztetést kezdeményeznek a kormánypártok mellett az ellenzékiekkel is.

Nemes Gábor, a KSZOSZ elnöke elmondta, nem bízzák a véletlenre a sikert, ezért minden politikai párttal párbeszédre törekednek. Azt ugyanis minden érdekvédő tudja – fogalmazott –, hogy a szakszervezeti célok eléréséhez szükség van a politikusokra, eddig mégis csupán a háttérben, titokban egyeztettek velük. Ez olyan álságos viselkedés, amelynek szerinte véget kell vetni.

A levél szerzői elvárják a döntéshozóktól, hogy kezdődjék végre érdemi egyeztetés az ágazat problémáiról, mielőtt még a mainál is kritikusabb állapotok veszélyeztetnék a közlekedés, vagyis az utasok biztonságát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.