Bérléssel menti a légimentőket a kormány

Újabb bérlettel próbálja megoldani a kormány a légimentők jövő évtől esedékes eszközproblémáját. A legfrissebb közlöny kormányhatározatban hatalmazza fel az ágazati minisztert, hogy a Magyar Légimentő Kft. közreműködésével írjon ki közbeszerzést hét helikopter vásárlást is lehetővé tevő bérletére.

Lapunknak szakértők azt mondták: a kormány „épp” időben írta ki a tendert ahhoz, hogy a jövő év márciusában is legyenek gépei a légimentőknek. Forrásunk hozzátette azt is, hogy nehezen érthető, miért hét és nem öt gép szerepel a kormányhatározatban. Tavaly ugyanis két gép használatának bérletét megújították.

A jövő év márciusában lejár a most szolgálatban lévő 5 mentőhelikopter bérleti szerződése, amelyet az osztrák HeliAir Gmbh-val kötött hét mentőhelikopter bérlésére. Ez a vállalat az osztrák autóklubbal közösen Európa egyik legnagyobb egységes mentőhelikopter-flottáját üzemelteti.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A magyar mentőszolgálat most is hét Eurocopterrel végzi a mentési feladatokat a budaörsi, a debreceni, a miskolci, a szentesi, a pécsi, a balatonfüredi és a sármelléki bázisról.

Mint arról a nyár elején beszámoltunk: a kormánynak többféle megoldási javaslatot is előkészített az egészségügyért felelős államtitkárság. Az egyik szerint meghosszabbítanák a mostani bérbeadási szerződést, a másikban használt helikopterek vásárlását javasolják, erre 9 milliárd forintos forrásigényt jelöltek meg.

Az eredeti terv szerint az állam egyszerre, közös tenderrel juttatta volna új helikopterekhez a mentőket, a honvédséget és a katasztrófavédelmet. A hírek szerint a TEK is igényt tartana új gépekre. A korábbi sajtóhírek szerint a projekt keretében 100-200 milliárdot költött volna a magyar állam kicsit több mint három tucat helikopterre. Az egységes tender kiírását Hende Csaba honvédelmi miniszter még a tavalyi parlamenti választások előttre ígérte, azzal, hogy döntenie az új kormánynak kell.

Az ősszel arról is cikkeztek idehaza, hogy a kormány képviselői többször is tárgyaltak az óriási megrendelés iránt érdeklődő európai, dél-koreai és amerikai cégekkel. A VS.hu és a Magyar Nemzet februárban pedig arról írt, hogy Angela Merkel német kancellár magyarországi látogatásakor is szó esett arról, hogy a német-francia Airbus Helicopters lehet a nyertes.

Úgy tudjuk, az egészségügyért felelős államtitkárság az elmúlt másfél évben többször is tárgyalt a Honvédelmi Minisztériummal közös helikopter-beszerzéséről. Idén márciusban, amikor a tárca illetékesei a nyilvánosság előtt még mindig közös beszerzésről beszéltek, azt a választ kapták, hogy erre nincs esély. A légimentők problémájának megoldását viszont már nem lehet sokáig halogatni, különösen, hogy nemcsak a közbeszerzés, de a gépek gyártása és forgalomba helyezése is időigényes.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.