galéria megtekintése

Addig variált a kormány, hogy már csak a drágább megoldás játszik

7 komment


Danó Anna

Jövőre lejár a mentőhelikopterek bérleti szerződése, ám a nagy közös tender késik, miközben újra felvetődött a használt gépek vásárlásának ötlete. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem akar 9 milliárdot áldozni erre, pedig a mentőknek is szükségük van forgószárnyasokra.

Egy év múlva lejár a magyar állam tízéves szerződése, amelyet az osztrák HeliAir Gmbh-val kötött hét mentőhelikopter bérlésére. Ez a vállalat az osztrák autóklubbal közösen Európa egyik legnagyobb egységes légimentőhelikopter-flottáját üzemelteti. A magyar mentőszolgálat hét Eurocopterrel végzi a mentési feladatokat a budaörsi, a debreceni, a miskolci, a szentesi, a pécsi, a balatonfüredi és a sármelléki bázisról.

Lázár szerint tenderről még jó ideig hallani sem fogunk
Lázár szerint tenderről még jó ideig hallani sem fogunk
Veres Viktor / Népszabadság

A kormánynak többféle megoldási javaslatot is előkészített az egészségügyért felelős államtitkárság – tudta meg a Népszabadság. Az egyik szerint meghosszabbítanák a mostani bérbeadási szerződést, a másikban használt helikopterek vásárlását javasolják, erre 9 milliárd forintos forrásigényt jelöltek meg. Lapunk úgy tudja: a gazdasági tárca máris tiltakozott az utóbbi megoldás ellen, mondván, hogy gépvásárlásra most biztosan nincs 9 milliárd forint. Információink szerint ennek ellenére mindkét javaslat a kormány elé kerülhet.

 

A kabinet bármit dönt is,

biztosan költségesebb lesz,

mint ha az eredeti tervet valósították volna meg, amelyben az állam egyszerre, közös tenderrel juttatta volna új helikopterekhez a mentőket, a honvédséget és a katasztrófavédelmet. A hírek szerint a TEK is igényt tart gépekre. A korábbi sajtóhírek szerint a projekt keretében 100-200 milliárdot költött volna a magyar állam kicsit több, mint három tucat helikopterre. Az egységes tender kiírását Hende Csaba honvédelmi miniszter még a tavalyi parlamenti választások előttre ígérte, azzal, hogy döntenie az új kormánynak kell.

Az ősszel arról is cikkeztek idehaza, hogy a kormány képviselői többször is tárgyaltak az óriási megrendelés iránt érdeklődő európai, dél-koreai és amerikai cégekkel. A VS.hu és a Magyar Nemzet februárban pedig arról írt, hogy

Angela Merkel német kancellár magyarországi látogatásakor

is szó esett arról, hogy a német-francia Airbus Helicopters lehet a nyertes. Lázár János a múlt hét előtti héten a szokásos tájékoztatóján lefújta a tendert, amikor egy kérdésre, miszerint rég nem hallottunk a tenderről, azt válaszolta, jó ideig nem is fogunk. Szakértők szerint ezzel egyúttal fel is bátorította az egyes tárcákat, hogy a drágább saját beszerzésben gondolkodjanak.

Úgy tudjuk,

az egészségügyért felelős államtitkárság az elmúlt másfél évben többször is tárgyalt a Honvédelmi Minisztériummal közös helikopter beszerzéséről.

Idén márciusban, amikor a tárca illetékesei a nyilvánosság előtt még mindig közös beszerzésről beszéltek, azt a választ kapták, hogy erre nincs esély. A légimentők problémájának megoldását viszont már nem lehet sokáig halogatni, különösen, hogy nemcsak a közbeszerzés, de a gépek gyártása és forgalomba helyezése is időigényes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.