Bauer Tamás látja maga előtt Orbán Viktort locsolókannával

A Demokratikus Koalíció szerint nem növelheti, legfeljebb csak átalakíthatja a jelenlegi foglalkoztatottságot az Orbán Viktor kormányfő által ismertetett tízpontos munkahelyvédelmi akcióterv. Bauer Tamás szerint az egész ahhoz hasonlít, mintha a kormányfő egy kis locsolókannával próbálná eloltani a tüzet az általa felgyújtott házban.

Bauer Tamás, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció alelnöke csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az Orbán Viktor által ismertetett tervvel nem lehet új állásokat létrehozni, legfeljebb az érhető el, hogy több vállalatnál fiatalabbra, vagy idősebbre cserélik a középkorú alkalmazottakat. A miniszterelnök bejelentését ahhoz hasonlította, mintha valaki egy kis locsolókannából próbálná oltani a gyerekszobát az egyébként általa felgyújtott házban.

Bauer hangsúlyozta, a foglalkoztatottak száma csakis a beruházási klíma javításával és a gazdasági növekedés beindításával emelhető. Az ellenzéki politikus szerint ehhez kül- és belfödlön is hiteles, kiszámítható kormányra lenne szükség, olyan légkörre, ahol az emberek nem kivándorolni, hanem dolgozni szeretnének.

A DK alelnöke emellett a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot is bírálta. Mint mondta, a kormány nagyobb bevételben reménykedő tervei megalapozatlanok, hiszen ahhoz nem elég új adókat kivetni, gazdasági növekedést is el kellene érni, márpedig most számukra úgy tűnik, az ország gazdasági teljesítménye stagnálni, vagy inkább zsugorodni fog 2013-ban.

A kormány hétfőn ismertetett munkahelyvédelmi akcióterve felére csökkentené a munkáltatói járulékot a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél, a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek pedig ezentúl választhatják majd a - vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket kiváltó - 16 százalékos kisvállalati adót. A munkahelyvédő intézkedések forrását a tranzakciós illeték kiterjesztéséből teremtené meg a kabinet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.