Balognak már megvan a jelöltje az egészségügyért felelős államtitkári posztra

Olyan embert keresünk, aki képes annak irányítására, hogy megerősítsük az alapellátást, és ezzel többek között a háziorvosok kapuőri szerepét, hogy minél kevesebbet menjünk kórházba – nyilatkozta egyebek mellett a Magyar Időknek adott interjújában Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A humánminiszter a lapnak egyebek mellett beszél a menekültellátásról, mint mondta: ha az egészségügyi ellátásra egyelőre nem is kértek többletforrást, a gyermekvédelmi rendszerben viszont szükség lehet erre, miután már ezres nagyságrendben regisztráltunk menekült gyerekeket. Egészen pontosan olyanokat, akik 18 éven alulinak mondták magukat, mert azt tudni kell, hogy sok közöttük a „szakállas gyerek", és ezt szó szerint kell érteni. Azért mondja, hogy gyerek, mert így speciális ellátásra jogosult.

A fóti gyermekvárosban folyamatosan átlagosan 100-150 migráns fiatal ellátásáról gondoskodunk, de ők is állandóan cserélődnek, a többségük ugyanolyan gyorsan jön, majd távozik, ahogyan a felnőtt bevándorlók. Hozzátette: a migránsok legfeljebb 5-10 százaléka vesz részt a kötelezően elrendelt szűrővizsgálatokon. Az ittlétük járványügyi kockázatot jelent, amelynek kezelésére természetesen fel vagyunk készülve.

Az interjút készítőknek arra a kérdésére: megvan-e a jelöltje az augusztus végén váratlanul lemondott egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor helyére? Azt válaszolta: több jelöltje is van, és már beszélgetett is a miniszterelnök úrral arról, hogy ki az, aki egyszerre tudná vállalni a rendszer működtetését és a szükséges átalakításokat, illetve aki világossá tudná tenni, hogy az elkövetkező éveknek az alapellátás megerősítéséről kell szólnia. „Olyan embert keresünk, aki képes ennek irányítására, hogy megerősítsük az alapellátást, és ezzel többek között a háziorvosok kapuőri szerepét, hogy minél kevesebbet menjünk kórházba.” Az újságírónak arra a megjegyzésére, hogy „szavai alapján akár Beneda Attila is esélyes lehet az államtitkárság vezetésére, aki jelenleg megbízottként irányítja az ágazatot, csak annyit felelt: a frakcióval való konzultáció, azaz mindenképpen a jövő heti kihelyezett frakcióülés után dől el a kérdés.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.