Matolcsyék megvennék a Bálnát, a főváros pályáztatna

Megvásárolná a Nemzeti Bank a Bálna kulturális központ is. Ezt közleményben jelezte a pénzintézet. A Városháza azonban csak pályáztatás útján, közgyűlési felhatalmazással akarja értékesíteni az épületet.

Megerősítette értesülésünket a Magyar Nemzeti Bank szombati közleménye, miszerint tárgyalások kezdődtek a pénzintézet és a Bálna kulturális központ tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat között a központ megvásárlásáról.

A közleményben azt írják: az MNB írásban jelezte vételi szándékát az ingatlanra. Ha az adásvétel megtörténik a Bálna kulturális központ oktatási és pénzügyi centrummá alakul át: itt működne az MNB látogatóközpontja, amely más központi bankok, így a kanadai, a New York-i, a brazil, a német és az angol gyakorlatnak megfelelően, széleskörű pénzügyi ismereteket nyújt közérthetően az érdeklődők számára.

Az épületben jutna hely egy pénztörténeti múzeumnak, amely - szintén a nemzetközi jegybanki gyakorlatot követve - az MNB tulajdonában álló pénz- és érmegyűjteményt mutathatja be a látogatóknak. "A látogatóközpont és a pénztörténeti múzeum célja, hogy a magyar pénzügyi fejlődés ismertetésével bemutassa azokat a magyar teljesítményeket, amelyek kiemelkedő értéket képviselnek a világban."

Az oktatási központban helyet kaphat egy új, a gazdaságtudományok területén a Corvinussal közösen létrehozandó doktori iskola, valamint – az MNB és a Corvinus 2015.július 20-án aláírt együttműködési megállapodása alapján - a Corvinus MNB tanszéke is, így itt valósulhatnak meg a jövőben a tanszék képzési és kutatási programjai, valamint az egyetemmel közös más tudományos események, konferenciák.

A tárgyalások sikeres lezárása esetén az MNB részletes tájékoztatást ad az adásvételről és a tervezett oktatási központ tevékenységéről – írják a közleményben.

A Fővárosi Önkormányzat ugyanakkor pályázat útján kívánja értékesíteni az épületet. Az ügyletről a közgyűlésnek is szavaznia kell - mondta neve elhallgatását kérő városházi forrásunk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.