Bajnaiék szerint 'időszerűtlen' új pártot alapítani

Új párt létrehozásában gondolkodik Bajnai Gordon volt miniszterelnök, ahelyett hogy az ellenzéki pártok és civilek meglévő szervezeteiből alakuló esetleges összefogás élére készülne – legalábbis az origo cikke szerint. A hírportál információit a volt kormányfő – munkatársain keresztül – határozottan cáfolta.

Az eddigi találgatásokkal szemben nem egy formálódó ellenzéki–civil összefogás, hanem egy maga alapította politikai szervezet élén térhet vissza a magyar közéletbe Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök – írta az origo. A hírportál cikke szerint Bajnai „csak a legszűkebb környezetével osztotta meg ezt az információt”, de azt mindig hozzáteszi, hogy "a zászlóbontásnak még nincs itt az ideje".

A volt kormányfő egyébként a közeljövőben is csak annyira lesz aktív, hogy "forogjon a neve", és miniszterelnök-jelölti alternatívaként a továbbiakban is szóba jöhessen – írja az internetes portál. A cikk meg nem nevezett, de a volt kormányfő közvetlen környezetéhez tartozó forrásra hivatkozva hozzátette: Bajnai visszatérése legkorábban fél, de inkább egy év múlva lehet esedékes.

A Népszabadság megkeresésére ugyanakkor Szigetvári Viktor, a Bajnai Gordon által alapított Haza és Haladás Alapítvány kurátora határozottan cáfolta az origo cikkében foglaltakat, mondván az alaptalan, pártalapítás lehetősége nem merült fel. "Mind a volt miniszterelnök helyzetértékelése, mind pedig kollégáinak hivatalos nyilatkozatai a magyar baloldal előtt álló lehetőséget elemezték, konkrét szervezetalapítási szándék nélkül. Mivel ez utóbbi időszerűtlen” – tette hozzá lapunknak Szigetvári Viktor.

Az egykori miniszterelnöki kabinetfőnök egyébként épp a Népszabadságnak adott korábbi interjújában tette egyértelművé a helyzetet, amikor úgy fogalmazott: „Az egy nagyon komoly, az ember életét alapvetően megváltoztató, az ügyészség és a Fidesz propagandagépezete lejáratásainak elszenvedésével járó személyes döntés, ha ebbe újból beleáll. Szerintem ilyen helyzet most még nincs.” Szigetvári ebben az interjúban azt is kijelentette, hogy „fura lenne”, ha Bajnai Gordonnak nem lenne helye egy 2014-ben formálódó ellenzéki összefogásban, de egyúttal jelezte ennek nehézségeit is. Hangsúlyozta: Bajnai Gordon tudja a felelősségét és teszi a dolgát. „Nem tudom, miként gondolja, mert előbb erre a három kérdésre megoldást kell találnia: egyszerre kellene mozgalmat, hálózatot szervezni, egyszerre kellene a nép szívével együtt dobbanni, és egyszerre kellene valódi programmal rendelkezni” – nyilatkozta lapunknak korábban Szigetvári Viktor.

Idővel a Haza és Haladás Alapítvány a blogjában közleményt jelentetett meg. Ebben a cáfolat mellett leszögezik: "Az Origo cikkének forrása neve elhallgatását kérte, amire jó oka volt: hazudott. A volt miniszterelnök környezetéből ugyanis a fentiekkel ellentéteset senki sem állíthatott és nem is állított az internetes lap újságírójának, így a tévedésekre épülő cikk valószínűleg olyan informátor mondatain alapul, aki önmaga szerepével kapcsolatban megvezette az újságírót, akár provokatív szándékkal." Közlik azt is: helyreigazítást kérnek. 

Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnökként a távozása előtti napokban a Gömböc nevű találmánnyal
2010. május 19. Bajnai Gordon leköszönő miniszterelnök a Gömböc nevű találmánnyal. Fotó: Szabó Bernadett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.