Bajnai: a törekvő emberek szolidáris társadalmát kell megteremteni

A törekvő emberek szolidáris társadalmát kell megteremteni Magyarországon, és szélesíteni kell a középosztályt, amely nemcsak a jelenlegi egykulcsos adórendszerből profitáló, felső 14 százalékot jelenti - mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője csütörtökön Budapesten.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott előadásában a volt miniszterelnök hangsúlyozta: a jó kormányzás szakszerű programja arról szól, hogyan lehet egyetlen kormányzati ciklus alatt 220 ezer új munkahelyet létrehozni Magyarországon.

Bajnai Gordon az euró magyarországi bevezetésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: középtávon Magyarország számára az eurózónába belépés stabilitást jelent, de csak akkor van értelme csatlakoznia, ha előtte tartósan megoldja versenyképességi problémáit. Hozzáfűzte: "makrogazdasági értelemben nekünk az kell, hogy legyen a célunk, hogy 2018 környékére teljesítsük az euróbevezetés kritériumait".

A BME Management Szakkollégium gazdaságpolitikai kérdéseket tárgyaló előadássorozatát megnyitó, Magyarország közép- és hosszú távú növekedési kilátásai címmel tartott előadásában kifejtette: a kormánynak mindenkit, aki boldogulni akar, a maga tevékenységében támogatnia kell. Ennek megfelelően a jó kormányzás differenciál: a legjobban keresőktől nem von el "mértéktelen sok" adót, a társadalom közepét pedig - ahol az a kérdés, hogy nem csúsznak-e vissza a szegény státusba, és próbálják gyermeküket is előrevinni - az államnak stabilizálnia és szélesítenie kell, és biztosítani számukra az előrejutást, a munkahelyeket. 

Bajnai Gordon elmondta: a társadalomban alul lévők esetében azonban az államnak szociálisnak kell lennie, biztosítania kell a napi túlélést, és esélyt adni arra, hogy a legszegényebb státusból is ki lehessen törni, például az oktatással. 

A szolidaritás kötelessége a többségi társadalomnak, és a felül lévőknek, azoknak pedig, akik ebből részesülnek, kötelességük élni a felkínált lehetőséggel - szögezte le.

A jó kormányzás Bajnai Gordon szerint mindenkinek a saját problémájában segít: segíti a szegénységből kitörni vágyókat, az anyákat, hogy ne kelljen választaniuk a munka és a gyermekvállalás között, segíti a többre vágyó gyermekeket és a törekvő diákokat, utóbbiakat például azzal, hogy a felsőoktatásba bejutásnak ne legyen anyagi korlátja. 

A volt miniszterelnök szólt arról is, hogy támogatni kell a pályakezdőket, olyan programot kell indítani, ami munkahelyet kínál számukra. Azoknak a 30 év alatti fiataloknak, akik 6 hónapja munkanélküliek, vagy munkát vagy képzést kell garantálni, mert ha ők nem kapnak munkát, akkor "ez az ország elveszíti az esélyét".

Bajnai Gordon egy kérdésre válaszolva kifejtette: az emberi erőforrások pazarlása, hogy abból a 400-500 ezer fiatalból, "aki a reménytelenség, a munkaerő-piaci helyzet miatt menekült el külföldre", sokan képzettségük alatti szinten dolgoznak. Elmondta, hogy Gyere haza - maradj itthon címmel egy olyan programot dolgoznak ki, amely a felsőoktatásban tanulóktól kezdve a 35 év alatti vállalkozókig közül mindenkinek megoldást kínálna problémáira. Segíteni kell a fiatalok vállalkozóvá válását is - jelezte. 

Kérdésre válaszolva az Együtt-PM vezetője elmondta: a mostani adórendszer nem fenntartható, mert nagymértékű munkahelyvesztéshez vezetett. Számításaik szerint körülbelül 50 ezer munkahely szűnt meg az adórendszer káros hatásai miatt, és a munkaadói terhek is megnőttek. Olyan adórendszerre van szükség Bajnai Gordon szerint, amely több nettót hagy az alacsony és közepes jövedelműeknél és olcsóbbá teszi a foglalkoztatást a vállalkozások számára.

A volt miniszterelnök egy másik kérdésre reagálva szólt arról is, hogy a jelenlegi kormány az EU legmagasabb bankadóját vetette ki, így az utóbbi három évben körülbelül 500 milliárd forintot vont el a magyar bankrendszertől a devizahitelesek problémáira hivatkozva. "Ezzel annyi a probléma, hogy a devizahitelesek ebből egy fillért sem láttak" - fogalmazott. Kifejtette: a bankok megkezdték a "masszív pénzkivonást" az országból, így a magyar vállalkozók nem jutottak hitelhez, nem tudtak beruházni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjáról úgy vélekedett: "nincs ingyenebéd", vagyis ha a magyar államot 5-6 százalékon finanszírozzák, miközben a jegybank nulla, vagy a közeli kamattal helyezi ki a hiteleket, akkor előbb-utóbb valaki ki fogja fizetni a kamatkülönbözetet.

Bajnai Gordon a közfoglalkoztatást úgy jellemezte, hogy "a munkanélküli segélyt átalakították közmunkává". Álláspontja szerint a közmunkába képzést kellene integrálni a vállalkozásokkal együttműködve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.