Eladta marháit a kisemmizett gazda

Tizenhárom marháját siratta Bábonymegyeren Gál Ferenc. Kamionra terelték az állatokat, huszonkettőből így kilenc maradt neki, a többit kénytelen volt eladni.

Minderre azért kényszerült, mert nem nyert földterületet a haszonbérleti pályázaton, s eddigi legelőit nem használhatja már – írja a Somogyi Hírlap online. Másnak adta oda az állam.

– Íme, a kormány vidékstratégiai programjának eredménye: a helyi, fiatal, családi gazdálkodók elveszítették eddig művelt területeiket – mondta a faluban a Gazdatanácsok Szövetségének szóvivője, Boór Ferenc.

Gál Ferenc és Horváth János, a két, korábban földet is foglaló és rá akasztófákat is állító bábonyi gazdálkodó körül zajlik az élet: elkezdődött az a bírósági per, amelyet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) indított ellenük, a földfoglalás ügyében pedig a tabi jegyzőnél kellett megjelenniük a napokban az érintett területet előbb kényszerhasználatba, majd húszéves haszonbérletbe kapó helyi nagybirtokos, Ágh János és fia társaságában.

Az NFA a Gálék háza mögötti 1,5 hektáros kaszáló elkerítése és jogtalan használata miatt jelentette föl a gazdákat, eredetileg 1,6 millió forintos kártérítést is követelt tőlük, amit azonban az első tárgyaláson visszavont.

A jelképesen felakasztott földnélküli
A jelképesen felakasztott földnélküli

Gálék jogi képviseletét Schiffer András LMP-elnök vállalta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.