Az OIT visszautasítja Debreczeni kijelentését

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács visszautasítja, hogy Debreczeni József MDF-s képviselőjelölt olyan színben tüntette fel a bíróságot, mintha politikai célzattal hozott volna ítéletet az UD Zrt-ügyben.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) visszautasítja Debreczeni József MDF-s képviselőjelölt hétfői nyilatkozatát - közölte a testület az MTI-vel. Az OIT keddi közleménye szerint Debreczeni József "olyan színben tüntette fel a bíróságot, mintha politikai célzattal hozott volna ítéletet", ami a testület szerint elfogadhatatlan.

Debreczeni Józsefet hétfőn rágalmazás miatt nem jogerősen százezer forint pénzbüntetésre ítélte a főváros II-III. kerületi bírósága az UD Zrt.-ügyben. A politikus az ítélethirdetés után újságíróknak azt mondta: "Ma délután a jövő elkezdődött."

Ezzel - írja az OIT közleménye - "a politikával összefüggésbe hozta a rágalmazási ügyében eljáró bíróságot". A testület végezetül arra kér minden közszereplőt, hogy "tartózkodjanak az olyan megnyilatkozásoktól, amelyek politikai színben tüntetik fel az eljáró bíróságokat".

Debreczeni Józsefet A diktatúra árnyéka című, 2008. szeptember 21-én a Népszabadságban megjelent cikke miatt ítélte el a bíróság. Ebben azt állította, hogy az UD Zrt. titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel történő információszerzésre, amit azonban a büntetőperben nem sikerült bizonyítania.

Az ítélet szerint cikkében tényként közölte, hogy az UD Zrt. bűncselekményeket követett el, azt viszont nem említette meg, hogy ezzel kapcsolatban már írása megjelenése előtt cáfolatok jelentek meg a sajtóban. Az MDF képviselőjelöltje a perben egyebek között azzal érvelt, hogy ő nem újságíró, hanem publicista, így a hivatásszerűen tájékoztatással foglalkozóktól eltérően nem kötelessége az ellenérdekű felek véleményének közzététele.

Debreczeni az utolsó szó jogán abszurd álomnak nevezte az UD Zrt. által indított büntetőeljárást, és megalapozatlannak a nagy nyilvánosság előtt, aljas indokból, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vádját.Mint mondta, cikkében a nemzetbiztonság és a rendőrség által korábban közzétett tényeket gyűjtötte össze, majd a véleménynyilvánítás alkotmányos jogával élve megfogalmazta ezekkel kapcsolatos következtetéseit, értékítéleteit.

Debreczeni hozzátette: írásában "a demokrácia védelmében" emelte fel a szavát, cikke pedig nem egy őrző-védő cég "csínytevéseiről", hanem a Fideszről szól. Mivel a védelem fellebbezett, az elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügy a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.