A béremelés vesztesei a háziorvosok és védőnők

Alig több mint hatmilliárd forint juthat az egészségügyben várható béremelés mintegy harmincmilliárdjából a háziorvosoknak és a védőnőknek.

A FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, Selmeczi Kamill, az érdekvédő szervezet vezetője sérelmezte, hogy a pénzelosztási elvekkel ezúttal is a kórházban, illetve a szakrendelőkben dolgozó orvosokat preferálják. Az alapellátásban dolgozók vállalkozásainak tavaly – az is csak év utolsó két hónapjára – átlagosan 140 ezer forint jutott, míg a kórháziaknak a teljes évre járt az átlagosan havi 65 ezer, azaz – tizenkét hónapra – összesen 780 ezer forint.

A háziorvosi vállalkozásoknak eljuttatott 140 ezerből viszont az orvosnak legfeljebb bruttó húszezer forintos béremelés járt, mert ebből a keretből kellett adni az ott dolgozó ápolónőnek vagy orvos-írnoknak is. Selmeczi Kamill azt mondta: az államtitkárságnak is jelezték, hogy az alapellátásban dolgozók jövedelmének rendezéséhez a 6,1 milliárd forint nem elég.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint is az alapellátás a nagy vesztes. Maga nem is tud arról, hogy a béremelésükre lenne forrás. Azt mondta, ott ült a béremelésre szánt 30 milliárdos összeg elosztásáról szóló egyeztetéseken, s 29,8 milliárd forintot fillérre „elköltöttek” a szakorvosi, a rezidensi, a szakdolgozói jövedelmekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.