Bontottak Orbán Viktor tiszteletére

Napra pontosan hat évvel a Kossuth téri kordonbontás után egyetemisták, civil szervezetek aktivistái felszámolták az Astorián a főváros által a hajléktalanok ellehetetlenítésére kitett akadályokat.

Egy Facebook-csoport a város több aluljárójába kordonbontó akciót hirdetett szombatra. Azért erre a napra, mert éppen hat évvel ezelőtt bontotta el Orbán Viktor és az akkori Fidesz-frakció a Kossuth téri kordont a gyülekezési jog korlátozása ellen tiltakozva.

A lekerítést tartó oszlopokat viszi el az egyik aktivista az Astoriáról

Az akciót szervező egyik civil csoport erre így hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán: „2007 február 2-án nagy példaképünk és miniszterelnökünk megmutatta, hogy kell kordont bontani. Az évforduló tiszteletére felhívunk mindenkit, hogy ha alkotmányellenes, vagy jogsértő kordont lát, azt e jeles napon bontsa el.”

Munkatársunk az Astoria aluljárójában látta az egyik villámmegmozdulást. Három fiatal felkapta a területlezáró szalagot tartó oszlopokat és a „Kordonon belül csúszásveszély miatt tartózkodni tilos” feliratú táblát, majd elindultak ezekkel a fővárosi önkormányzat Városház utcai épületéhez. Akciójukat  senki nem zavarta, nem  akadályozta, csak támogatójuk akadt. Egy, az aluljáróban álldogáló hajléktalan kiáltott nekik: „Rendesek vagytok.”

Az egyik demonstráló, a Börtön helyett lakhatást elnevezésű, hivatalosan nem bejegyzett szervezet aktivistája, Antók Péter, a cölöpök súlyos talpazatát cipelve, a Városháza felé baktatva úgy fogalmazott lapunknak: Nem azért bontjuk el a kordonokat, mert helyeseljük, hogy hajléktalanok élnek az aluljárókban. Sőt, éppen ellenkezőleg, mi is azt szeretnénk, hogy senki ne kerüljön olyan helyzetbe, ami miatt az utcán kell élnie. A jelenlegi városvezetés módszereit azonban mélységes elutasítjuk: előbb büntetéssel próbálkoztak, most meg nem létező munkaterületekre, nem létező munkákra hivatkozva, az embereket hülyének nézve próbálják távolt tartani a hajléktalanokat az aluljárókból.

A további akciókon igazoltatták az aktivistákat

Hasonlóképp érvelt egy másik kordonbontó, Jónás Marianna. Az egyetemista szerint ideje lenne végre belátni, hogy az utcára került embereket nem büntetni, meg eltüntetni kell, hanem segíteni kell nekik.

A demonstrálók végül zavartalanul eljutottak a fővárosi önkormányzat épületéhez. A bejárat mellé gondosan felállították az oszlopokat, kifeszítették a szalagokat, s elhelyezték a táblát: „Vizes takarítás miatti csúszásveszély.” Ezt követően újabb „fordulóra” indultak, s nem egész fél óra alatt átszállították az összes oszlopot, szalagot, táblát a városházához. Amikor ezzel végeztek, újabb aluljáró „megtisztításába” kezdtek.

Mint arról már többször írtunk, másfél héttel ezelőtt elkerítette több budapesti aluljáró egy részét a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. nagytakarítására és fertőtlenítésére hivatkozva. Az elkerítés ellen többen tiltakoztak, mert szerintük, érdemi munka nincs, az elkerítésnek kizárólag az a célja, hogy a hajléktalanok ne tudjanak behúzódni az aluljárókba.

Később a Corvin sétánynál (az Üllői út és nagykörút sarkán) bontották el a kordont. Itt azonban rendőrök igazoltatták őket, és felszólításra a tüntetők kénytelenek voltak az aluljáróban hagyni az elbontott eszközöket. Innen a Kálvin térhez vonultak, ahol újabb aktivistákkal együtt bontották el az ottani elkerítést. Mikor elhagyták az aluljárót, a közterületfelügyelet emberei avatkoztak közbe, és itt is megakadályozták a tárgyak elhurcolását.

Hajléktalanok síkos talajon

A napokban egy csoport az intézkedés elleni tiltakozásul elbontotta a kordonokat a Blaha Lujza téri aluljáróban. Ezt egy „anarchista csoport” erőszakos fellépéseként értékelte a fővárosi önkormányzat, és fokozott ellenőrzést rendelt el az aluljárókban.

Pénteken A Város Mindenkié (AVM) csoport tartott demonstrációt a Kálvin téren, hogy felhívják a figyelmet az aluljárók kordonokkal lezárt részeinek "abszurditására". A civil szervezet  „tiltakozó performance-szal” gúnyolta ki és bírálta azt, hogy takarításra, síkosságmentesítésre hivatkozva, munkaterület feliratú táblákkal ellátott kordonnal kerítették el több aluljáró területének egy részét.

Az AVM demonstrációján Lakatosné Jutka, a szervezet egy aktivistája emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében már nem számít szabálysértésnek, ha a hajléktalanok közterületen tartózkodnak vagy alszanak. Hozzátette: a hajléktalanságot szociális megoldásokkal kell megszüntetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.