Az AB elé kerül a terhes nők ügye

Az Alapvető Jogok Biztosa normakontrollt kezdeményezett az Alkotmánybíróságnál a várandós anyák munkajogi védelme miatt.

A Baloldali Demokrata Közösség szóvivője, Végh Edvárd egyéni állampolgári beadványa nyomán az Alapvető Jogok Biztosa alkotmányos normakontrollt kezdeményezett az Alkotmánybíróságnál a várandós anyák munkajogi védelme miatt.

A beadvány szerint a terhesség bejelentésének kötelezettsége sérti a terhes nők emberi méltóságát, és személyiségi jogait. Egyértelműen megalázó, és jogsértő gyakorlat alakulhat ki azáltal, hogy a terhes munkavállalónak időről-időre be kell számolnia állapotáról a munkáltatójának, igazolást kell vinnie a terhességről, vagy az estleges vetélésérő, így szigorúan védett adathoz juttatva a munkáltatót - áll a szervezet közleményében.

Az Alapvető Jogok Biztosának indítványa szerint alkotmányosan aggályos az új Munka Törvénykönyvének azon előírása, amely szerint a felmondással szembeni védelemre a várandós munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha terhességéről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta. Szabó Máté szerint az előzetes bejelentési kötelezettség sérti a gyermeket váró nők emberi méltóságához és magánszférájához való jogát. Az ombudsman az alkotmánybírósági és a nemzetközi gyakorlat alapján megalapozottnak találta a kérelmet, és a kifogásolt rendelkezés megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.