Az ügyészség szerint Portik hamisan vádolta Rogánt

A Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis vád bűntettének gyanújával nyomozást rendelt el Portik Tamás tanúként tett nyilatkozata miatt - közölte a Népszabadsággal a Fővárosi Főügyészség.

Amint arról beszámoltunk, a Rogán Antal és Juhász Péter közötti per idén június 17-én tartott tárgyalási napján Portik Tamás tanúvallomásában azt állította, egy alkalommal 10 millió forintnak megfelelő összegű eurót adott át Rogán Antal polgármesternek egy egy ingatlan áron aluli megszerzéséért közbenjárva.

A per során a bíróság szembesíteni akarta Rogánt és Portikot, de a miniszter sajnos pont akkor nem ért rá.

Portik nyilatkozatát követően több feljelentés is érkezett az ügyészségre. Egyrészt az ominózus nyilatkozatban foglaltak miatt Rogán Antal ellen vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmény miatt, másrészről Portik Tamás ellen hamis tanúzás, illetve hamis vád miatt.

Rogán ellen a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nem rendelt el nyomozást. Elutasították a feljelentéseket, mivel azokat megalapozatlannak találták. A főügyészség Portik bírósági vallomásából dolgozott, Portikot nem hallgatta meg. Elegendőnek ítélték a bírósági jegyzőkönyveket is annak megállapításához, hogy az olajos alvilág egykori befolyásos vezéralakja, a 90-es években elkövetett számos gyilkosság felbujtója nem szavahihető. Nem tudta pontosan elmondani például, hogy milyen címletekből állt az általa kézbesített kenőpénz, és az átadás helyét sem jelölte meg kétséget kizáró pontossággal.

Emlékeztetőül: a 90-es években elkövetett gyilkosságok bizonyításakor a tanúk többsége arra hivatkozott, hogy annak idején maga Portik dicsekedett el nekik, hogy ő áll a leszámolások hátterében. Azokban az ügyekben kétség sem merült fel azzal kapcsolatban, hogy Portik akkor vajon igazat mondott-e egykori olajos bűntársainak.

Szavahihetőségét most kérdőjelezték meg először, amikor önmagát is bűncselekménnyel, vesztegetéssel vádolva Rogán ellen vallott.

Az ügyészség nem hivatalos álláspontja szerint Portik szavahihetősége azért kérdőjelezhető meg, mert többszörösen elítéltként nem oszt és nem szoroz neki, ha kap még pár évet hamis tanúzásért. Fideszes körökben pedig a 2008-as Portik–Laborc-találkozókra utalva emlékeztetnek, hogy Portik már akkor készségesnek mutatkozott fideszes politikusok lejáratására.

A rendőr mögött álló Portik Tamás ellen azért indul nyomozás, mert a bíróság előtt azt állította: tízmillió forinttal vesztegették meg Rogán Antalt
A rendőr mögött álló Portik Tamás ellen azért indul nyomozás, mert a bíróság előtt azt állította: tízmillió forinttal vesztegették meg Rogán Antalt
Teknős Miklós / Népszabadság

Miután a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a Rogán ellen tett feljelentéseket, a Budapesti Nyomozó Ügyészség a KNYF eljárásában keletkezett iratok és egyéb bizonyítékok alapján megállapította, hogy Portik Tamás cselekménye Rogán Antal sérelmére elkövetett hamis vád bűntette gyanúját kelti, ezért elrendelte vele szemben a nyomozást.

Információink szerint az „egyéb bizonyítékok" között van az a nyomozást megszüntető határozat és annak dokumentumai, amellyel a rendőrség a napokban megszüntette az éppen Juhász Péter által több belvárosi ingatlan értékesítése miatt indított nyomozást.
Ha csak Portik és védője nem állnak elő valami megdönthetetlen bizonyítékkal, az ügy számukra elveszett. Hiszen a hatóságok már jogerősen megállapították, hogy Rogánt senki nem vesztegette meg. Erre erősített rá a Nemzeti Nyomozó Iroda, amely azzal az indokkal szüntette meg az ingatlaneladások miatt indított nyomozást, hogy az önkormányzat – Juhász Péter állításával szemben – nemhogy alulárazta, inkább az akkori becsült piaci értéknél drágában adta el a vitatott ingatlanokat.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.